Πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε υγειονομικούς των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε υγειονομικούς των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

Κατήγγειλαν ελλείψεις στα νοσοκομεία (audio)

Πειθαρχική και ποινική δίωξη ασκήθηκε για δυο προέδρους εργαζομένων των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών από τις αντίστοιχες διοικήσεις των νοσοκομείων Πέλλας.

Πιο συγκεκριμένα πειθαρχική και ποινική δίωξη  ασκήθηκε στην πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων της Έδεσσας Ελένη Σταυρουλάκη και ποινική δίωξη στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Σίμο Φωστηρόπουλο για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Και οι δύο μίλησαν στον τοπικό τύπο στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή» στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και κατήγγειλαν τις ελλείψεις κλινών και εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών,  έκαναν λόγο για νοσηλείες σε ράντζα, κακό σχεδιασμό και κίνδυνο διασποράς του ιού. «Είμαστε απροετοίμαστοι για το 3ο κύμα που αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα» ισχυρίστηκαν στην εφημερίδα τονίζοντας ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος τους καλοκαιρινούς μήνες παρά τις εκκλήσεις μας».

Σύμφωνα με τον Σίμο Φωστηρόπουλο ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers, κλήθηκε σε απολογία διότι αναφέρθηκε για τις ελλείψεις του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Μίλησα για τον χώρο στον όποιο νοσηλευόταν οι ασθενείς ο οποίος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, για την απουσία γιατρού στην πύλη, όπου έμπαιναν ασθενείς με κορωνοϊό σε χώρους με ράντζα και χωρίς φιάλες οξυγόνου.
Επίσης μίλησα για τις προσλήψεις εργαζομένων οι οποίες έγιναν αλλά πολύ αργότερα. Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ σε 14 αλλά δεν ήταν επαρκείς.
Θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά όχι να τα αφήσουμε τελευταία στιγμή».

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 θα γίνει διαμαρτυρία συμπαράστασης στους υγειονομικούς έξω από την 3η ΥΠΕ από την ΠΟΕΔΗΝ και θα ζητηθεί συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ.

Για φίμωση κάνει λόγο ο εκπρόσωπος των υγειονομικών, ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς.

«Λανθασμένος ο τρόπος των διοικητών. Όταν αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν τα πάντα, προσπαθείς να τους φιμώσεις στο ίδιο σου το νοσοκομείο, είναι λάθος τακτική».

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι μια διοίκηση η οποία διαφωνεί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των νοσοκομείων, δεν μπορεί να καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές.

«Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης είναι κάτι που το έχουμε δει πολλές φορές. Ζητάμε να αποσυρθούν αυτές οι ενέργειες. Έχουμε καταγγείλει κατ επανάληψη ότι το ΕΣΥ έχει μείνει αθωράκιστο όλους αυτούς τους μήνες, παρ όλο που οι υγειονομικοί είχαν συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μην ζήσουμε όλα αυτά.
Ζητήσαμε άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ για να μην υπάρξει το φρακάρισμα που είδαμε, ζητήσαμε προσωπικό, ζητήσαμε να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, τα χειρουργεία έχουν παγώσει και η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο χωρίς προσωπικό.
Στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης είναι ακάλυπτο το 55% των θέσεων. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα άλλα κέντρα υγείας του νομού Πέλλας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όφειλαν να αναδείξουν τα προβλήματα αυτών των δυο νοσοκομείων.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου θέλει να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα και διώκουν τους εκπροσώπους ποινικά και πειθαρχικά. Όλα αυτά έγιναν γιατί μίλησαν στον τύπο. Θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα».

Στο πλευρό των δύο υγειονομικών τάσσονται και υγειονομικοί της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Σε κείμενο συμπαράστασής προς τους συναδέλφους τους, καταγγέλλουν «τις καινοφανείς αυταρχικές πρακτικές» και τονίζουν «είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο».


Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

πηγή