Δίκη ΣτΕ: Φρεγάτες και Rafale… επιστρατεύονται απέναντι στα αναδρομικά των συνταξιούχων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκη ΣτΕ: Φρεγάτες και Rafale… επιστρατεύονται απέναντι στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Με επιχειρήματα της «ντροπής» επιδιώκει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ να αποτρέψουν τους συνταξιούχους να πάρουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ έγινε από την πλευρά των συνηγόρων τους, επίκληση της δημοσιονομικής κρίσης, του εθνικού συμφέροντος, μέχρι και αναφορά για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού επειδή αγοράστηκαν φρεγάτες και αεροσκάφη, αλλά και για τον… φράχτη στον Έβρο!

Πρόκειται για μια δίκη που αφορά τις αιτήσεις των συνταξιούχων για αναδρομική επιστροφή των ποσών από τις περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις τους πριν και μετά το «νόμο Κατρούγκαλου» αλλά και την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Ο σκοπός των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν δεν ήταν άλλος από το να πεισθεί το δικαστήριο  ότι το κρατικό ταμείο …είναι μείον και πως μια αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων-Πάσχα-Θερινής άδειας) που ζητούν οι συνταξιούχοι θα επιβαρύνει και άλλο την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ας δούμε όμως μερικά από τα επιχειρήματα του δημοσίου σε βάρος των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων:

  • Υπάρχουν 650.000 εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
  • Η χώρα θα προχωρήσει για την ασφάλειά της στην αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale και φρεγατών.
  • Δαπανήθηκαν τεράστιαποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο.
  • Η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημίας το σημαντικότερο γεγονός μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα επιχειρήματα των συνταξιούχων

Από την πλευρά των συνταξιούχων, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι με τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη. Ακόμη, οι συνταξιούχοι έκαναν λόγο για εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπαν, η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση των υποθέσεων αυτών το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής  των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος του e-ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία και υποστήριξε πως αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων τότε ο Φορέας θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι

Υπενθυμίζεται πως οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεών τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων-Πάσχα-Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συνολικά οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες δεν προβλέπουν την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.

endisy.gr