Νέο χτύπημα στους μνημονιακούς νόμους και τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2012 επιφυλάσσει το Ελεγκτικό Συνέδριο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο χτύπημα στους μνημονιακούς νόμους και τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2012 επιφυλάσσει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Χτύπημα που σαφώς και επηρεάζει τη συνολική καταβολή των αναδρομικών, αφού με δύο ξεχωριστές αποφάσεις που εκδόθηκαν επιδικάζονται ποσά άνω των 35.000 ευρώ σε συνταξιούχους.

Ποσά που αφορούν κατά περίπτωση περικοπές από το 2014 έως το 2017 ή από το 2016 έως το 2018!

Πρόκειται για αποφάσεις που συνιστούν μια «βόμβα» στα θεμέλια του e-ΕΦΚΑ, αφού αποτελούν ξεκάθαρο «οδηγό» για μελλοντικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους. Στην ουσία, θέτουν εν αμφιβόλλω την προγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που επιδίκαζε ποσά, ως αναδρομικά, μόνο για το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Ακόμα χειρότερα για το υπουργείο Εργασίας, καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού τίθεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την «επίμαχη» υπουργική απόφαση, η οποία πρόκειται να κριθεί εκ νέου από το ΣτΕ και βάσει της οποίας χορηγήθηκαν αναδρομικά, μόνο για περικοπές σε κύριες συντάξεις την ίδια περίοδο. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός, οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε επικουρικές και σε δώρα.

Ειδικότερα, με την πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο συνταξιούχος που προσέφυγε κατά του Δημοσίου, λαμβάνει ως αναδρομικά, ποσό 35.838 ευρώ. Ένα ποσό που αφορά το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 έως 30.09.2017, δηλαδή για χρονικό διάστημα 45 μηνών, αισθητά μεγαλύτερο από το 11μηνο που επέδωσε το ΣτΕ. Μάλιστα, το Ελεγκτικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ζητάει πρόσθετα στοιχεία για να κρίνει αν θα δοθούν αναδρομικά και για την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χορηγηθούν αναδρομικά 51 μηνών για το συγκεκριμένο συνταξιούχο, ο οποίος θήτευσε ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός.

Στη δεύτερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, γυναίκα συνταξιούχος (τέως δικαστικός λειτουργός), δικαιώνεται να λάβει αναδρομικά για την περίοδο 1.1.2016 έως 30.6 2018, το ποσό των 35.211 ευρώ.

Τα ποσά και στις δύο αποφάσεις εμπεριέχουν και το νόμιμο τόκο.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις αποφάσεις «ανοίγει ο δρόμος» προσφυγών, αφού επιδικάζονται ποσά 46 ή 32 μηνών αντίστοιχα, δηλαδή για διάστημα πολύ μεγαλύτερο του 11μήνου που αποφάσισε το ΣτΕ. Επίσης, τα ποσά επιδικάζονται έντοκα, γεγονός που επίσης αντίκειται στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Δείτε εδώ την πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Δείτε εδώ τη δεύτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

asfalistiko.gr – Βασίλης Αγγελόπουλος