ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: ΟΧΙ στις απολύσεις στην PDS

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: ΟΧΙ στις απολύσεις στην PDS

ΟΧΙ στις απολύσεις «εργολαβικών» τραπεζοϋπαλλήλων

Στήριζαν την Τράπεζα για πάνω από 15 χρόνια από διάφορες θέσεις, πληρώνονταν με τον χαμηλότερο μισθό χωρίς καμία αναγνώριση, δεν δικαιούνταν υπηρεσιακή εξέλιξη και για να εξασφαλιστεί η πίστη και η απόλυτη αφοσίωσή τους, τους έλεγαν: «είμαστε μία οικογένεια». Οικογένεια όμως που διαλύεται απλά με ένα τηλεφώνημα, ένα τηλεφώνημα μέσω του οποίου έμαθαν την απόλυσή τους.

Αναφερόμαστε στους 32 υπαλλήλους της PDS (Pireos Direct Services) που εργάζονται σε καταστήματα (ταμίες) και διευθύνσεις της Τράπεζας Πειραιώς και οι οποίοι ενημερώθηκαν αρχικά από στελέχη της ίδιας της Τράπεζας ότι στις 31/12/2020 θα λήξει η μεταξύ τους «συνεργασιακή σχέση».

Η εταιρεία ήταν αμιγώς θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2018 όταν το 50,1% στην εταιρεία ICAP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες-«εργολάβους» που δραστηριοποιείται και αναλαμβάνει εικονικά έργα στον τραπεζικό και σε άλλους κλάδους. Οι περίπου 220 εργαζόμενοί της εκτελούν καθαρά τραπεζικό έργο, είναι τραπεζοϋπάλληλοι – δουλεύουν ακόμα και σε γκισέ ταμείων – χωρίς να καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ. Η Τράπεζα και η εταιρεία τους δείχνουν την πόρτα εξόδου και για να ξεφύγουν από τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις προσφέρουν ως δόλωμα μεγαλύτερη αποζημίωση –ψίχουλα για την τράπεζα – ώστε οι εργαζόμενοι να δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση(!).

Η επίθεση των τραπεζιτών απέναντι στους εργολαβικούς συναδέλφους μας δεν έχει σταματήσει. Η παράνομη μετάθεση της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ και τώρα οι απολύσεις στην PDS δείχνουν τις διαθέσεις τους. Η στήριξή του αγώνα τους από όλο τον κλάδο θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θεωρηθούν ο εύκολος στόχος. Επιπλέον η ψηφιοποίηση των εργασιών και η πρόοδος της τεχνολογίας δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για να χειροτερεύσει αντί να βελτιώνεται η ζωή των εργαζόμενων.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις ακόμα και αν παρουσιάζονται με την κάλυψη των οικειοθελών παραιτήσεων. Καλούμε την ομοσπονδία του κλάδου να καλύψει όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Είμαστε σταθερά δίπλα σε κάθε εργαζόμενο –η, σε κάθε σωματείο που αγωνίζεται για την υπεράσπιση βασικών εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

15/12/2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ