Βελγικές Οργανώσεις και Συνδικάτα: «Δεν είναι αθώοι – Οι Ναζί στη Φυλακή»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βελγικές Οργανώσεις και Συνδικάτα: «Δεν είναι αθώοι – Οι Ναζί στη Φυλακή»

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, Βέλγοι στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες να διαδηλώσουν ότι «δεν είναι αθώοι –οι Ναζί στη φυλακή». Μια συγκέντρωση με έντονο ελληνικό στοιχείο, αφού –πέρα από την παρουσία πολλών Ελλήνων του Βελγίου- στο επίκεντρό της είχε την επικείμενη απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ένα πορτραίτο του Παύλου Φύσσα με «υποσημείωση»: δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε.

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην Ελλάδα, αλλά για το Βέλγιο είναι μεγάλο νούμερο, δεδομένου του κρύου και της βροχής. Πέρα από τους «Αλληλέγγυους/ες Έλληνες/δες του Βελγίου», την συγκέντρωση συνυπέγραφαν ο συνασπισμός Stand-Upκατά της ακροδεξιάς και του φασισμού (Coalition contrel’extrême droiteet lefascisme), η MOC Bruxelles (πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση), το δευτεροβάθμιο χριστιανοδημοκρατικό (CNE) και το δευτεροβάθμιο σοσιαλιστικό σωματείο του δημοσίου τομέα (CGSP) και η συλλογικότητα μεταναστών και εργαζομένων χωρίς χαρτια κάτω από το συνδικατο CSC Βρυξελλών (Comité des travailleurs.euses migrant.e.s avec et sans papiers de la CSC Bruxelles).

Η μεγάλη επιτυχία ήταν ότι, χωρίς να έχουν συνυπογράψει, ήρθαν το δευτεροβάθμιο παντοδύναμο σοσιαλιστικό σωματείο της Γανδης (FGTB) (μεταλλεργάτες κλπ) που είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας και το δευτεροβάθμιο σοσιαλιστικό σωματείο της Βαλλονίας.

«Απαιτούμε την καταδίκη και τη φυλάκιση των ηγετών της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου. Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, μασκαρεμένη σε πολιτικό κόμμα», σημείωναν στο κείμενο που προσκαλούσε στην συγκέντρωση. «Δε θα δεχτούμε καμία απόφαση που θα καταδικάζει τους φυσικούς αυτουργούς, αλλά θα αθωώνει του αρχηγούς, νομιμοποιώντας έτσι την επιστροφή τους στην πολιτική σκηνή, κάτι που θα τους επιτρέψει να βάλουν στην τσέπη 8 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, τα οποία παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, και τα οποία θα χρησιμεύσουν στην ποδηγέτηση της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής δημόσιας ζωής».

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του http://www.ethnos.gr
Οι συγκεντρωμένοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόλις από τα πολιτικά μορφώματα της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Στο Βέλγιο, στις 27 Σεπτεμβρίου, το βελγικό ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang οργάνωσε αυτοκινητοπομπή προς στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, κοινωνικά κινήματα υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν δράσεις ή να περιορίσουν τις παρεμβάσεις τους και την ελευθερία έκφρασής τους: η πορεία “Η Οστάνδη ενάντια στο ρατσισμό” που είχε κληθεί για την ίδια ημερομηνία, τελικά απαγορεύτηκε. Το ακροδεξιό αυτό κόμμα παρουσιάζεται σαν ο υπερασπιστής του φλαμανδού ψηφοφόρου ενάντια στη γαλλόφωνη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ζητά νέες εκλογές. «Παρά τις προσπάθειές του να πείσει ότι είναι ένας “κανονικός” δημοκρατικός πολιτικός φορέας, θα ήταν χρήσιμο να θυμίσουμε τι ακριβώς πρεσβεύει αυτό το κόμμα. Η αδερφή του ελληνική νεοναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση, και της οποίας η δίκη φτάνει στο τέλος της, δείχνει καθαρά πού μπορεί να οδηγήσει η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς», τονίζεται στο κοινό κείμενο της συγκέντρωσης.

«Η Χρυσή Αυγή είναι ταυτόχρονα νεοφασιστική γκρούπα και πολιτικό κόμμα. Οι δεσμοί ανάμεσα στο κουστουμαρισμένο πολιτικό κόμμα και τη σκοτεινή και βίαιη οργάνωση, μας θυμίζουν τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στο Vlaams Belang και την οργάνωση Schild & Vrienden (Ασπίδα και φίλοι) του βουλευτή του Vlaams Belang, Dries van Langenhoven. Υπενθυμίζεται ότι το Schild & Vrienden είναι μια οργάνωση που έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση σε βία, ρατσισμό και ρητορική μίσους, ενώ είναι γνωστή για τον ακομπλεξάριστο αντισημιτισμό της και τον ακραίο σεξισμό που επιδεικνύει», σημειώνουν οι οργανώσεις και τα σωματεία.

Το 2016, επίσημη αντιπροσωπεία του Vlaams Belang (στην οποία συμμετείχε και μέλος του εθνικού εκτελεστικού του οργάνου), είχε συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα. Ανάμεσά τους και ο Filip Dewinter, ο οποίος είναι ακόμα και σήμερα Πρόεδρος του Φλαμανδικού κοινοβουλίου, και που τότε είχε κάνει μια ανοιχτά ρατσιστική δημόσια δήλωση, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με τη Χρυσή Αυγή εξ ονόματος του Vlaams Belang, και αυτό ενώπιον μιας συνάθροισης νεοναζιστών.

Η συνάντηση είχε προκαλέσει σκάνδαλο, οπότε το Vlaams Belang προσπάθησε τελικά να κρατήσει αποστάσεις από την επίσκεψη, η οποία όμως είχε οργανωθεί από τους ίδιους με κάθε λεπτομέρεια. Σήμερα, όλα τα μέλη αυτής της αντιπροσωπείας, εκτός από δύο, είναι βουλευτές του Vlaams Belang, είτε στο φλαμανδικό, είτε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να μας θυμίζει ότι πίσω από την προσεγμένη επικοινωνιακή πολιτική του Vlaams Belang, εξακολουθούν να συντηρούνται οι ίδιες βίαιες και εγκληματικές δομές. Εργαλειοποιούν την οικονομική κρίση προς όφελος του μίσους και της βίας. Πατώντας πάνω στην οργή που προκαλεί η βίαιη φτωχοποίηση, η ακροδεξιά προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν λύση για τα κοινωνικά προβλήματα – μια λύση που βασίζεται στην ανισότητα, τη βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι ακόμα πιο αναγκαίο να υπερασπιστούμε το μοντέλο μιας κοινωνίας εναλλακτικής, αλληλέγγυας και ισότιμης», τονίζουν στο κείμενο.

«Σήμερα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, πρέπει να αποκαλύψουμε το αληθινό τους πρόσωπο. Είτε φορώντας κουστούμια, είτε φαιούς χιτώνες, είτε μιλούν γαλλικά, είτε ολλανδικά είτε ελληνικά, στο Βέλγιο ή στην Ελλάδα, η ακροδεξιά είναι εγκληματική. Την ώρα που αυτοί οδηγούν τα αυτοκίνητά τους προς τις Βρυξέλλες, εμείς στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα, εκεί όπου αποκαλύπτεται το αληθινό τους πρόσωπο. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους Έλληνες αντιφασίστες το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι στη Gare centrale, για να στηρίξουμε τον αγώνα τους για δικαιοσύνη. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Φωνάζουμε κι εμείς μαζί τους: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ! ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!».

*Καρέ από τη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες (Μαρία Ψαρά)

Πηγή: https://independentnews.gr