Οι εργατικές διαφορές μεταφέρονται από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι εργατικές διαφορές μεταφέρονται από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ

*του Παναγιώτη Κορφιάτη

Μάθαμε από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ότι οι εργατικές διαφορές μεταφέρονται από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ. Οι εργατικές διαφορές ήταν μια τριμερής διαδικασία με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούσαν να προσφύγουν και να ζητήσουν την παρέμβαση του ΣΕΠΕ σε μια διαφωνία με τον εργοδότη τους. Σταθερά πάνω από 12.000 εργατικές διαφορές διεξάγονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Αρκεί να δει κανείς τα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών που εισπράττουν οι εργαζόμενοι που είναι πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως, την στιγμή που η οδός της προσφυγής στα δικαστήρια κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα.Τι σημαίνει όμως αυτό;

  1. Λιγότερες εργατικές διαφορές. Η δομή του ΟΜΕΔ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν τέτοιο όγκο δουλειάς καθώς ούτε το προσωπικό ούτε την αντίστοιχη δομή διαθέτει.
  2. Δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στην διαδικασία. Μέχρι σήμερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από τα 66 τμήματα του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει την πραγματοποίηση μιας εργατικής διαφοράς συμπληρώνοντας απλά μια αίτηση. Στον ΟΜΕΔ πέρα από την δυσκολία πρόσβασης θα απαιτείται και η συνδρομή δικηγόρου από εργαζόμενους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ επειδή είναι απλήρωτοι.
  3. Αλλάζει η φύση της διαδικασίας καθώς χάνονται δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, η γνώση της αγοράς και της εικόνας της παραβατικότητας που έχουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που ήταν αυτή που οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαφορών.

Στο τέλος της ημέρας θα χαθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους και θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΕΠΕ. Η κίνηση αυτή , ολοκληρωτικά αχρείαστη, εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: λιγότερη παρέμβαση από το κράτος στην αγορά εργασίας, ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για παράβαση του εργατικού δικαίου και τέλος διαλύοντας βήμα βήμα την Επιθεώρηση Εργασίας να διασφαλίσουμε ότι η εργασία χωρίς δικαιώματα θα αποτελέσει μόνιμη συνθήκη.

Ο Παναγιώτης Κορφιάτης, είναι πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ