Απάντηση των εργαζομένων στους εκκαθαριστές της ΛΑΡΚΟ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απάντηση των εργαζομένων στους εκκαθαριστές της ΛΑΡΚΟ
  • Η Ανακοίνωση των εργαζομένων:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

• Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

• Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

• Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

• Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

• Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

14/05/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Για ακόμη μια φορά οι Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βιώνουν μια προσπάθεια λασπολογίας εις βάρος τους από τους Εκκαθαριστές οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μας ξεπερνά όλους η απίστευτη δυνατότητα τους να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Μάλλον αυτό το χάρισμα το έχουν κληρονομήσει από τους Πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ξεπέρασαν ακόμη και τον Γκαίμπελς στην προπαγάνδα διάσπασης. Αυτό το λιβελογράφημα που συκοφαντεί ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους της εταιρίας και έχει ως μοναδικό στόχο να φέρει την διάσπαση και να ρίξει τις ευθύνες της αποτυχίας σας στους εργαζόμενους είναι κατάπτυστο. Πλέον Κύριοι απεδείχθη ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων. Το ότι αισθανθήκατε την ανάγκη να υπερθεματολογήσετε σε 7 ολόκληρες σελίδες για το τι έχετε κάνει από την άφιξη σας στην ΛΑΡΚΟ έως και σήμερα δείχνει την αποτυχία σας στο έργο που έχετε αναλάβει.

Κατά κύριο λόγο η επιστολή σας είναι μια ανακριβή έκθεση ιδεών, απειλητική, συκοφαντική, με ψευδή στοιχεία και αποπροσανατολιστική/διασπαστική διάθεση, που δικαιώνει τις εκτιμήσεις μας για μαφιόζικες μεθοδεύσεις. Δεν δίνει την παραμικρή απάντηση στα όσα σας καταλογίζονται και επιβεβαιώνει την πλήρη ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μια τέτοια εταιρία του μεγέθους της ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα να την έχετε οδηγήσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Είναι μια επτασέλιδη ομολογία πλήρους αποτυχίας του όλου εγχειρήματος που προσπαθείτε να την χρεώσετε στους εργαζόμενους.

Η καρέκλα σας φυσικά τρίζει διότι «μπάζει» από παντού ο προγραμματισμός και ό τρόπος που διαχειρίζεστε την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εταιρία αυτή έχουν ματώσει κυριολεκτικά για την κρατήσουν όρθια και ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι αριθμοί σε ένα excel. Έχουν ψυχή και αξιοπρέπεια και στέκονται όρθιοι απέναντι στην διαχρονική αδικία που διαπράττεται στην ΛΑΡΚΟ.

Σχετικά με την επιστολή σας οφείλουμε να επισημάνουμε τα πλέον σημαντικά σημεία:

• Παραβλέπετε τελείως το γεγονός ότι με βάσει το άρθρο 21 του Ν.4664/20 και της υπ΄ αριθμόν 1407/2020 δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, μία από τις κύριες αποστολές σας είναι η μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης και όχι η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.

• Είναι ψευδές ότι η σημερινή τιμή του Νικελίου των 12.000 $/τόνο έχει καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα, ενώ αποκρύπτεται επιμελώς το γεγονός ότι το υψηλό κόστος παραγωγής που επικαλείστε είναι σε πλήρη συνάρτηση της μειωμένης παραγωγής που με ευθύνη σας έχει επέλθει. Ψευδές είναι ακόμη ότι έχει μειωθεί δραστικά η ζήτηση των πελατών μας για την αγορά του παραγόμενου νικελίου λόγω της πανδημίας.

• Η προσπάθεια σας να χρεώσετε την σχεδόν μηδενική παραγωγή της ΛΑΡΚΟ ως αποτέλεσμα μη συνεργατικής συμπεριφοράς εργαζομένων και συνεργατών στα Μεταλλεία Ευβοίας και Καστοριάς, επιβεβαιώνει τον λανθασμένο Κυβερνητικό σχεδιασμό και την ανικανότητα διαχείρισης μιας τεράστιας και βαριάς βιομηχανίας. Στην οποία ο παράγοντας άνθρωπος έχει σημαντική βαρύτητα ιδιαίτερα όταν του θίγονται ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την επιβίωση του.

• Η επίκληση μη εξορθολογισμένων μεμονωμένων μισθολογικών αποδοχών και επιδομάτων σε διευθυντικά στελέχη είναι εκ του πονηρού για την δημιουργία εντυπώσεων και δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων που όχι μόνο δεν φέρουν καμία ευθύνη αλλά ούτε καν τα γνωρίζουν. Επιτέλους σταματήστε να συκοφαντείτε τους εργαζόμενους και ζητήστε ευθύνες από τους Υπουργούς Πολιτικούς προϊσταμένους σας που οι ίδιοι με τις ρουσφετολογικές παρεμβάσεις τους έχουν δημιουργήσει τέτοια πιθανά φαινόμενα.

• Οι αναφορές σας περί καθοδηγούμενων και κακόβουλων πρακτικών για την διάσπαση της εργασιακής ενότητας είναι το λιγότερο αστείες και δεν ακουμπούν τους εργαζόμενους. Απλά εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια.

• Στις όποιες επαφές έχουν γίνει μέχρι σήμερα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, πέρα από την γενικόλογες τοποθετήσεις σας δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη μας και ότι προτάσεις κάναμε έπεσαν στο κενό.

Θεωρούμε περιττό να αναλωθούμε απαντώντας σε όλα τα σημεία που θίγονται στην 7σέλιδη επιστολή αποτυχίας και μετάθεσης ευθύνης όμως έχει ουσία να επιμείνουμε στα κατωτέρω θέματα τα οποία αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής διαμαρτυρίας.

  1. Η εταιρεία στο καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης απαξιώνεται μέρα με τη μέρα κατά συνειδητή επιλογή των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ και ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και των ψυχρών εκτελεστών της Ειδικής Διαχείρισης με το μαφιόζικο παρελθόν.
  2. Κυβέρνηση και Ειδικοί Διαχειριστές είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο της Εταιρίας. Η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή δεν παράγει, παρότι υπάρχουν συμβόλαια με τους πελάτες της και η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη με αποτέλεσμα να χάνεται καθημερινά συνάλλαγμα πολλών εκατομμυρίων, σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο όπου οι επιπτώσεις της Πανδημίας θα είναι τραγικές για την Εθνική οικονομία.
  3. Ο Ειδικός Διαχειριστής έκρινε και υλοποίησε μισθολογικές μειώσεις στους εργαζόμενους με παντελώς άδικο, αυθαίρετο και εμπαθή τρόπο οι οποίες αγγίζουν το διπλάσιο ποσοστό από το προβλεπόμενο 25% της τροπολογίας Α21.Ν4664/20. Στόχος τους είναι να εξωθήσουν τους εργαζόμενους στα άκρα και εν συνεχεία να τους ρίξουν την ευθύνη της αποτυχίας τους.
  4. Αντί να αξιοποιήσουν τα 35 εκατομμύρια που προβλέπονται από την Τροπολογία για τη μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης, τα σπαταλούνται άσκοπα προσλαμβάνοντας δικούς τους ανθρώπους με παχυλούς μισθούς απαξιώνοντας το υπάρχον έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.
  1. Λειτουργούν χωρίς διαφάνεια σε κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της εταιρείας (οικονομικές, μισθολογικές, προμηθειών κλπ), χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
  2. Παράλληλα οι εργαζόμενοι είναι παντελώς εκτεθειμένοι από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και των επιπτώσεων από την Πανδημία.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου η Εταιρία να μπει σε πλήρη παραγωγικότητα βάσει των δυνατοτήτων της προς όφελος των εργαζομένων, της ίδιας της Εταιρίας και της Εθνικής Οικονομίας καθώς και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας και τα εργασιακά μας δικαιώματά.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι αστραπιαίες δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο στο Εργοστάσιο όσο και στην Έδρα της Εταιρίας το τελευταίο 24ωρο ανέστειλαν τις όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μείωση της δραστηριότητας – απασχόλησης.

Τα Δ.Σ.