ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Λάρκο, ήρθε η ώρα του ξε-πουλήματος …

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Λάρκο, ήρθε η ώρα του ξε-πουλήματος …

30-1-2023

Αφού φρόντισαν να τη φορτώσουν χρέη, αφού τη ρήμαξαν, αφού την απαξίωσαν, ήρθε η ώρα να πουλήσουν ή καλύτερα να ξε-πουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ αντί 6 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο αποτιμάται για την κυβέρνηση της ΝΔ ο εθνικός πλούτος της χώρας, το 1 εκατομμύριο στρέμματα γης, τα 3 ορυχεία, τα δύο λιμάνια, το λιγνιτωρυχείο, το εργοστάσιο και οι 2 οικισμοί. Αυτό το έγκλημα που συντελείται σήμερα φέρει την υπογραφή της ΝΔ και των υπουργών της, Σταϊκούρα, Σκρέκα, Χατζηδάκη.

Η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία που απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους έφτασε εξαιτίας της κακοδιαχείρισης να έχει χρέη κοντά στα 600 εκ. ευρώ. Αφού σπιλώθηκε και απαξιώθηκε ως “βάρος” για τον φορολογούμενο πολίτη η ΛΑΡΚΟ παραδίδεται τώρα ελεύθερη χρεών και χωρίς εργαζομένους “βαρίδια”. Χρέη σε Τράπεζες, στη ΔΕΗ, στο Δημόσιο,  «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις και τα συνακόλουθα πρόστιμα όλα σβήνουν. 

Αιδώς Αργείοι!

Από το 2012 και μετά τα χρέη της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την πώλησή της σε ιδιώτη – επενδυτή.  Οι αγώνες των εργαζομένων, το πολιτικό κόστος και η κυβερνητική αλλαγή το 2015 δεν το επέτρεψαν. Σε σκληρούς μνημονιακούς καιρούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, παρά την χαμηλή τιμή του νικελίου. Όλοι οι εργαζόμενοι παρέμειναν στις θέσεις τους και διατήρησαν ακέραιους τους μισθούς τους ενώ έγινε ειδική ρύθμιση με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος.

Το 2019 μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έβαλε αμέσως πάλι μπροστά το σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ.  Αφού ψήφισαν την προκλητική τροπολογία του Φεβρουαρίου 2020 ύστερα από τρία  και πλέον χρόνια ειδικής διαχείρισης, ύστερα από περικοπές μισθών και δώρων, ύστερα από την ομαδική απόλυσή μας στις τον Αύγουστο 2022, ύστερα από την απαξίωση οτιδήποτε αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ, ύστερα από το σταμάτημα της ίδιας της λειτουργίας του εργοστασίου  στις 25 Γενάρη του 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε τη ΛΑΡΚΟ έναντι πινακίου φακής ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν παράταση 5,5 μηνών έως τις 15 Ιουλίου ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες.  

Μετά τους περιμένει η εργασιακή επισφάλεια και το “ταμείο παγκοσμιοποίησης”.

 Σε μια περίοδο που το νικέλιο γίνεται χρυσάφι, που η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας, που οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης αυτοί κλείσανε και πουλάνε τη μεγαλύτερη μεταλλευτική επιχείρηση παραγωγής νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτιμητέος επενδυτής για τη μεταβίβαση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Ιδιοκτήτης της εταιρείας  ο κ. Περιστέρης που τυχαίνει να είναι πεθερός του υπουργού επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Όσο πιο κοντά στον άρχοντα-αρχικοριό είσαι, τόσο πιο καλό πλιάτσικο θα κάνεις. Τυχαίος σαν τον κάθε Πάτση, Μαραβέγια, Χειμάρα ή Ευθυμίου είναι ο κ. Γεραπετρίτης; Στηρίζει τον άνακτα τόσα χρόνια και δεν θα εξασφαλίσει τη φαμίλια του; Θα την εξασφαλίσει για πολλές γενιές στην πλάτη των συναδέλφων μας στη ΛΑΡΚΟ, στην πλάτη καθενός και καθεμιάς που δουλεύουμε, πληρώνουμε φόρους και μεγαλώνουμε τις οικογένειες μας σ’ αυτόν τον τόπο. Ο Γεραπετρίτης και οι «κολλητοί» πλουτίζουν και αυγατεύουν τις περιουσίες τους. Εμείς πως θα ζήσουμε τις δικές μας φαμίλιες; Τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Ένα αδειανό πουκάμισο;

Όχι στο όνομα μας!  Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης όλων μας!

Και όσο για αυτούς που την ξεπούλησαν θα λογοδοτήσουν σύντομα για τα εγκλήματα τους!