Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ: Απαιτούμε ολοκληρωτική κάλυψη των εργαζομένων στο χώρο του χορού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ: Απαιτούμε ολοκληρωτική κάλυψη των εργαζομένων στο χώρο του χορού

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

23-04-2020

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Την Τρίτη 21 Απριλίου ανακοινώθηκε η Κ.Υ.Α  σύμφωνα με την οποία διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Ισχυρίζεστε πως ” ..με σχέδιο, αντανακλαστικά και προπάντων ευαισθησία, κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις της”. Η πραγματικότητα, όμως, σας εκθέτει, καθώς ακόμα και με τις νέες εξαγγελίες, η πλειοψηφία των συναδέλφων συνεχίζουν και παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης.

Φανταζόμαστε πως η ρίψη του συγκεκριμένου πυροτεχνήματος ήταν στο κλίμα των εορτών, αλλιώς δε μπορεί να δικαιολογηθεί και σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως πλάνο κυβέρνησης, που μεριμνά για τους εργαζόμενους σε περίοδο καραντίνας. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εντάσσεται κάποιος  στους νέους δικαιούχους,  είναι να έχει λάβει ειδικό εποχικό βοήθημα κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019.

Αυτομάτως, λοιπόν:

  • Θέτετε τα ένσημα του 2018 ως κριτήριο για το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού (Οι δικαιούχοι, του εποχικού βοηθήματος του 2019 κρίθηκαν βάσει συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων το 2018). Επομένως, εργαζόμενοι με λιγότερα από 50 ένσημα χορευτή το 2018, δεν έλαβαν το εποχικό βοήθημα το 2019 και μένουν εκτός και της τωρινής, τόσο κρίσιμης ενίσχυσης μέσω επιδόματος ειδικού σκοπού.
  • Εξαιρείτε όσους είχαν περισσότερα ένσημα καθηγητή χορού από ό,τι χορευτή. (Οι δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος του 2019, έπρεπε να συγκεντρώνουν περισσότερα ένσημα χορευτή από ό,τι καθηγητή χορού).

Δε λαμβάνετε υπόψη σας το εξής: Οι παραστάσεις χορού είναι εκ φύσεως ολιγάριθμες, και οι τύποι συμβάσεων πολλοί, ως εκ τούτου οι περισσότεροι εργαζόμενοι δε συγκέντρωναν τα απαραίτητα 50 ένσημα χορευτή το 2018, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους για το εποχικό επίδομα από τον Ο.Α.Ε.Δ το 2019. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ένσημα καθηγητή χορού δεν προσμετρώνται για το εποχικό βοήθημα, καταλήγουμε στο ό,τι αυτομάτως έχει αποκλειστεί η πλειοψηφία των συναδέλφων.

Συνεπώς,  για ακόμα μία φορά δεν γίνονται αντιληπτές οι ιδιαιτερότητες των σχέσεων εργασίας του καλλιτεχνικού κόσμου και δη των χορευτών. Είναι πρωτοφανές, τα κριτήρια για ένα έκτακτο βοήθημα λόγω πανδημίας το 2020, να βασίζονται σε ένσημα του 2018.

Απαιτούμε άμεση αναδιαμόρφωση των κριτηρίων. Να ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες που δεν εντάσσονται στο έκτακτο βοήθημα και να εξασφαλιστούν οι άνεργοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναμένουμε, ακόμα, το σχέδιο, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει για τους καλλιτέχνες.

Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με την επί μέρους αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαιτούμε ολοκληρωτική κάλυψη των εργαζομένων στο χώρο του χορού, αλλά και όλων των συναδέλφων στο Θέαμα Ακρόαμα, που μένουν πάλι δίχως οικονομική στήριξη (ηχολήπτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί κ.α.).

Το Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ