Το στοίχημα της ψηφιακής σύνταξης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το στοίχημα της ψηφιακής σύνταξης

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ*

ΜΟΛΙΣ προχθές, ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που θα οδηγήσει στην ψηφιακή έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δυο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α. Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως Ταμείων.

β. Οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Και συνεχίζει το δελτίο Τύπου: «Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και, ειδικότερα, η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά, οι δυο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019». Μέχρι εδώ θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που επιχειρεί να λύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφιους συνταξιούχους.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ όμως συνεπής στις δεσμεύσεις του ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει σύμφωνα με τα λεγόμενά του… «από τον Ιούνιο του 2020 το 1/4 των αιτήσεων συνταξιοδότησης να εκδίδεται ηλεκτρονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού». Τον Ιανουάριο του 2020 οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ ήταν 19.567 και αν δεν έχει ανατραπεί, ο ρυθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εν μέσω πανδημίας, το βέβαιο είναι ότι στα τέλη του 2020 θα έχουμε κοντά στις 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι, για να είναι συνεπής με τα λεγόμενά του ο κ. Βρούτσης, θα πρέπει το 40% των αιτήσεων συνταξιοδότησης(!) να εκδίδεται ηλεκτρονικά και όχι η σύγκριση να γίνεται με το 40% των αποφάσεων που εκδόθηκαν το 2019, που είναι σαφώς λιγότερες και μάλιστα σχεδόν οι μισές.

Θα πρέπει να έχουμε μια παραγωγή αποφάσεων στο τέλος του έτους που θα ξεπεράσει τις 130.000 στο σύνολο, για να προκύψει όντως δραστική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ δεν είναι καλά, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στον νέο φορέα (και μάλιστα πριν την υγειονομική κρίση) από 110.000 που ήταν πριν από λίγους μήνες, έχουν εκτοξευτεί κοντά στις 180.000! Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους αιτούντες προσωρινή σύνταξη, που, ενώ ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να εκδίδονται εντός 60 ημερών, ο χρόνος αναμονής ξεπερνάει και το έτος πια, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα βιοπορισμού για τους ηλικιωμένους.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ειλικρινά το ζήτημα να αντιμετωπιστεί, αν και πάγια άποψή μας είναι ότι, δίχως προσλήψεις προσωπικού και άρτιας μηχανοργάνωσης, ο στόχος είναι δύσκολος να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση σε λίγους μήνες θα ξέρουμε…

* Δικηγόρος-εργατολόγος

https://www.efsyn.gr/