Πράσινο φως από τον Βρούτση στην εργοδοτική ασυδοσία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πράσινο φως από τον Βρούτση στην εργοδοτική ασυδοσία

Την ώρα που από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας φτάνουν σωρηδόν οι καταγγελίες από εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αβαντάρει  ανερυθρίαστα την παραβατικότητα των εργοδοτών.

Μην ξεχνάμε ότι, οι εργοδότες, απασχολώντας εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί (πέρα από την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων) διαπράττουν απάτη σε βάρος του δημοσίου, το οποίο καταβάλει τη αποζημίωση των 800 ευρώ (για 45 ημέρες) έχοντας ως δεδομένο ότι ο εργοδότης δεν απασχολεί, άρα απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του προς, τους εργαζόμενους αυτούς.

Και ενώ το φαινόμενο παραμένει ανεξέλεγκτο, λόγω και της αδυναμίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να προβεί σε ελέγχους -οι ελεγκτές έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας-, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει την θεσμοθέτηση προστίμου ύψους 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων (για παράδειγμα, δείτε τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στις 7/4/20).

Αν αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου 11/4 δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση, το ίδιο το ύψος του προστίμου αποτελεί σήμα προς τους παραβατικούς εργοδότες ότι μπορούν να συνεχίσουν την πρακτική αυτή.

Διότι, αν οι εργοδότες που παρανομούν κάνουν τα μαθηματικά, θα διαπιστώσουν ότι το εν λόγω πρόστιμο είναι περίπου το ίδιο με το ποσό που θα κατέβαλαν, για το ίδιο χρονικό διάστημα (των 45 ημερών της αναστολής σύμβασης), για τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές (εισφορές του εργαζόμενου + εργοδοτικές εισφορές), αν ο εργαζόμενος που έχει τεθεί σε αναστολή, αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά). Όταν, μάλιστα, ο εργαζόμενος «κοστίζει» παραπάνω, δεν υπάρχει πλέον κανένας ενδοιασμός για τον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί κανονικά.

Με τουφεκιές στον αέρα χρυσώνει το χάπι ο Χαρδαλιάς

Και ενώ ο αρμόδιος υπουργός κλείνει το μάτι στην παρανομία, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδιαλιάς, στις 8/4, ανέφερε ότι προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α.

Δηλαδή, αν σε περίπτωση ελέγχου αποδειχθεί ότι πολίτης που μετακινείται με βεβαίωση εργοδότη δεν απασχολείται σε αυτόν τον εργοδότη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων (ήτοι 10.500 ευρώ) και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η προειδοποίηση Χαρδαλιά θα εφαρμοστεί. Κι αυτό διότι, αφενός η αστυνομία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, δεν μπορεί δηλαδή να επιβάλει  το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, αφετέρου το ΣΕΠΕ δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους στα οχήματα όσων «μετακινούνται άσκοπα» προς τη δουλειά τους, ενώ τυπικά έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Αστυνομία θα ειδοποιήσει το ΣΕΠΕ, προκειμένου οι ελεγκτές του τελευταίου να μεταβούν για έλεγχο σε επιχείρηση η οποία απασχολεί εργαζόμενο που βρέθηκε να έχει δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ θα πρέπει να επιβάλουν το πρόστιμο που ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης, των 1.200 ευρώ και όχι αυτό με το οποίο απείλησε (χωρίς να επιχειρηματολογήσει σχετικά ) ο Ν. Χαρδαλιάς!

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ασυνεννοησία, αν ήδη, η ίδια η πρόβλεψη για την αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν είχε μία γκρίζα διάσταση, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης: όπως ανέφερε πρόσφατα στην «Εποχή» ο Απόστολος Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, «το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα μπορούσε να προωθήσει πιο απλοποιημένη διαδικασία, απαιτώντας μόνο από τον εργοδότη να δηλώσει την αναστολή της σύμβασης (δηλώνοντας και το IBAN του κάθε εργαζόμενου για να καταβληθεί η αποζημίωση), επέλεξε να εμπλέξει και τους εργαζόμενους και να τους υποχρεώσει να αιτηθούν οι ίδιοι την αποζημίωση».

Έτσι, λέει ο Απ. Καψάλης, τους καθιστά συνενόχους στα φαινόμενα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης! Τους καθιστά, δηλαδή, συνένοχους σε απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Το ίδιο πράττει επί της ουσίας και ο Ν. Χαρδαλιάς, απειλώντας με δυσθεώρητο πρόστιμο τους εργοδότες, ενώ η αλήθεια είναι ότι, ο εργοδότης θα τη γλιτώσει μόλις με 1.200 ευρώ, την ώρα που ο εργαζόμενος θα υποστεί ποινική δίωξη και πρόστιμο διότι εξαναγκάστηκε να εργαστεί και να μετακινηθεί στην εργασία του, παρότι βρίσκεται σε αναστολή.

Συνένοχος, δηλαδή, χωρίς να το έχει επιλέξει!

Δημοσίευση από left.gr – Τάσος Γιαννόπουλος