“Εξόντωση” των ενοικιαζόμενων στην Attica bank

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Εξόντωση” των ενοικιαζόμενων στην Attica bank

Η Attica bank καταργεί την ενοικίαση απολύοντας τους ενοικιαζόμενους !!

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

Συναδέλφισσες, -οι,

Την Παρασκευή 21/02/2020 στείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους της Attica Bank την οποία και επισυνάπτουμε. Η βασική ερώτηση της επιστολής, ήταν εάν σκοπεύουν να κάνουν απολύσεις ενοικιαζομένων και πώς προκύπτει αυτή η στοχοθέτηση, πώς δικαιολογείται αυτή η απόφαση, από την στιγμή που τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας, εμφανίζονται θετικά και ο όγκος των εργασιών όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται.

Μια – δυο ώρες αργότερα η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας, ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο  των εκκαθαρίσεων προσωπικού που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια, παραπληροφορώντας και μοιράζοντας υποσχέσεις και ψέματα. Συγκεκριμένα ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας φώναξε ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους – που τυπικά έχουν εργοδότη τον  «εργολάβο» – και τους ενημέρωσε πως την Παρασκευή 28/02/2020 θα καταγγείλει όλες τις συμβάσεις με τους εργολάβους.  Δηλαδή η διοίκηση της Τράπεζας, σκοπεύει να στείλει περισσότερους από 100 ανθρώπους στην ανεργία. Alea iacta est!  Η Attica bank καταργεί την ενοικίαση απολύοντας τους ενοικιαζόμενους !!

Όμως ταυτόχρονα ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως θα γίνουν προσλήψεις στο τακτικό προσωπικό. (Εκεί που πριν μερικούς μήνες έκανε 3 απολύσεις). Σε αυτές τις προσλήψεις υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναπροσληφθούν οι ήδη απολυμένοι εφόσον όμως αυτοί οι εργαζόμενοι δηλώσουν οικειοθελώς παραίτηση. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αφορά όλους αλλά μόνο όσους έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής! (πάνω από όλα η αξιοκρατία! ).  Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.

Συνάδελφοι,-ισσες

Παραίτηση από την εταιρία μας σημαίνει :

α) Ότι δεν λαμβάνουμε καμία αποζημίωση, την οποία δικαιούμαστε σε περίπτωσης απόλυσης

β) Δεν μπορούμε να εγγραφούμε στον ΟΑΕΔ και δεν λαμβάνουμε επίδομα ανεργίας

γ) Αποποιούμαστε κάθε έννομο δικαίωμα που παράγει η εργασιακή σχέση και κάθε πιθανότητα να βρούμε το δίκιο μας με νόμιμα μέσα.

Έτσι η Τράπεζα επιτυγχάνει δύο στόχους. Απ’ τη μια παίζει το παιχνίδι των εταιριών (γιατί άραγε;) και τις απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους, ενώ από την άλλη χρυσώνει το χάπι σε όσους πιστέψουν  το παραμύθι και δεχθούν την παραίτηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η Τράπεζα ζητά και από τους συναδέλφους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να υπογράψουν παραίτηση, ενώ η σύμβαση τους λήγει έτσι και αλλιώς 28/02. Φοβάται κάτι; Σε κάθε περίπτωση ας το ξαναπούμε. Παραίτηση σημαίνει πως δεν δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας! Παραίτηση σημαίνει ότι χάνουμε το δικαίωμα να στραφούμε κατά των καταχρηστικών μας απολύσεων! 

Για να είμαστε δίκαιοι, η τράπεζα θα κάνει όντως κάποιες προσλήψεις, ανάλογα με τα τηλέφωνα που θα πέσουν και τις «δεσμεύσεις» που οι από πάνω έχουν αναλάβει, μέσω αδιαφανών διαδικασιών και την υποτιθέμενη κάλυψη της επιλεκτικής τήρησης του κριτηρίου του πτυχίου. Με όλα αυτά πού χρόνος να μας ενημερώσουν.

Όμως αρκούν προφορικές προτάσεις που περισσότερο θυμίζουν παρηγοριά στον άρρωστο, δίχως κανένα αντίκρισμα και «για το καλό μας», από ανθρώπους που δεν έδωσαν ποτέ δεκάρα για αυτό; Με τις απολύσεις τακτικών και ενοικιαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων σε όλες τις Τράπεζες, την πώληση των κόκκινων δανείων αλλά και άλλων τμημάτων όπως π.χ κάρτες, τηλεφωνικά, internet banking σε άλλες εταιρίες, τον μη σεβασμό τον συλλογικών συμβάσεων και εργοδοτικών δεσμεύσεων κάποιοι περιμένουν  πως η Attica bank θα προσλάβει όλους τους πτυχιούχους: (Τους υπόλοιπους τους έχει ήδη στείλει στην ανεργία). Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο, αλλά συνάδελφοι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Για όσους συναδέλφους έχουν απορίες και φοβούνται, για όσους δεν είναι σίγουροι και δεν θέλουν αργότερα να το μετανιώσουν πικρά, για όσους ξέρουν πως η ώρα να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας είναι τώρα και ότι αύριο θα είναι αργά, καλούμε σε:

Έκτακτη Ανοιχτή Συνάντηση Δ.Σ

την Τρίτη 25 Φλεβάρη , ώρα 5:00 μ. μ.

στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη (μετρό Ομόνοια) 4ος Όροφος

Τέλος πρέπει να ευχηθούμε καλή τύχη στους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού που όλη η «μειωμένη από τη ψηφιοποίηση δουλειά» θα πέσει πάνω τους. Επίσης οι συνάδελφοι πρέπει να ξέρουν πως δυστυχώς θα έρθει και η σειρά τους καθώς κάποιοι έχουν «μεγάλα σχέδια» για την Τράπεζα. Τα ξέρουν ήδη βέβαια από τα «σεμινάρια» της εταιρίας με το αυτοσαρκαστικό όνομα Better Future.  Έπεται η αξιολόγηση…

ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΛΗΜΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ!

Ή ΤΩΡΑ Ή  ΠΟΤΕ!

Το Δ.Σ.