Κώστας Τηλιγάδας: Μειώνονται οι πόροι του ΟΑΕΔ ενώ η ανεργία αυξάνεται

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κώστας Τηλιγάδας: Μειώνονται οι πόροι του ΟΑΕΔ ενώ η ανεργία αυξάνεται

Για τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν, τον μήνα Δεκέμβριο του 2019, αύξηση της καταγεγραμμένης ανεργίας αλλά και για τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων προς τον Οργανισμό, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Κώστας Τηλιγάδας.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν επισήμως τον περασμένο Δεκέμβριο οι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού ανήλθαν σε 1.128.421, αυξημένοι κατά 129.000 άτομα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 (+14%). Γεγονός που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για τους εγγεγραμμένους ανέργους στον οργανισμό.

«Ακόμα και βασικοί δείκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΑΤ, έχουν κάμψη. Και αύξηση της ανεργίας, και μείωση βιομηχανικής παραγωγής και μείωση της κατανάλωσης. Όλα αυτά είναι συνδυαστικά και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας. Τώρα δεν μπορείς να σχηματίσεις μια ξεκάθαρη άποψη ότι αυτό θα συμβεί και τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τον Μάρτη. Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν είναι τάση ή είναι ένα μόνιμο φαινόμενο», εξήγησε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ.

Την ίδια περίοδο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας, στο  άρθρο 48 προβλέπεται ότι : «Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως: 1.Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας…2. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού…»

Αυτό πρακτικά, όπως εξηγεί ο κ. Τηλιγάδας, σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ στερείται από πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτελέσει τον ρόλο του και αυτό αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του για το έτος 2020, με την μείωση των διαθέσιμων πόρων για προγράμματα απασχόλησης.

Επιπλέον, εκτιμούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, αν ολοκληρωθεί η μείωση των εισφορών κατά 5% που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, αποκλειστικά από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, θα υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα ακόμα και στην λειτουργία του οργανισμού.

«Η πρώτη μείωση των εισφορών, μειώνει τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα απασχόλησης. Ο καινούργιος προϋπολογισμός για το 2020 είναι μειωμένος περίπου κατά 200εκ.. Αυτό σημαίνει ότι για τον κόσμο της Πάτρας, αντιστοιχεί σε 2 ή 3 κοινωφελή προγράμματα. Είναι μεγάλο το μέγεθος. Η πρόθεση είναι να κόψει επιπλέον 4%, εάν συμβεί αυτό θα αγγίξει, πέρα τα προγράμματα απασχόλησης, ακόμα και τις παθητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, δηλαδή τα επιδόματα. Δεν θα μπορούν να πληρωθούν επιδόματα, βοηθήματα κτλ.

Δεν έχω καταλάβει πώς σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν αυτούς τους πόρους, γιατί γενικά και αόριστα μιλάνε για αύξηση της απασχόλησης, οπότε θα δουλεύουν περισσότεροι, θα πληρώνουν λιγότερα αλλά πιο πολύς κόσμος. Δεν έχει γίνει κάποια μελέτη για αυτή τη μείωση των εισφορών και νομίζω ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον ΟΑΕΔ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τηλιγάδας.