ΣΔΙΤ στην υγεία: Δεν θα περάσει

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΔΙΤ στην υγεία: Δεν θα περάσει

Πολλά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, καθώς και οι καταγγελίες της προσπάθειας καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Γιατροί και νοσηλευτές θυμίζουμε σημείωσαν την Τετάρτη (11/12) το πρωί μία μικρή νίκη καταφέρνοντας να ακυρωθεί ημερίδα «ενημέρωσης και διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας» που διοργάνωνε η ηγετική ομάδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, στην Αίγλη Ζαππείου.

ΟΕΝΓΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωση της χαιρετίζει τους γιατρούς που συμμετείχαν στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας και των σωματείων εργαζομένων στη δημόσια και στην ιδιωτική υγεία, «ενάντια στην »ημερίδα» που ήθελε να »διοργανώσει» το μονοπαραταξιακό προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας». Ιδιαίτερα χαιρετίζει τους μελλοντικούς γιατρούς, τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, οι οποίοι με απόφαση του Συλλόγου τους έδωσαν μαχητικό, αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση.

Ακόμα καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά, γκλομπς και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, στην προσπάθεια τους να παρεμποδίσουν γιατρούς και εργαζόμενους στην Υγείας ώστε να μην εισέλθουν και παρέμβουν στην ημερίδα.

«Δεν τους πέρασε», τονίζουν οι γιατροί: «Καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα μας να σπάσουμε τον αστυνομικό κλοιό και να χαλάσουμε τη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ στην οποία επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν «businessmen», τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων. Τα τρωκτικά,που οσμίστηκαν «ζεστό κρατικό χρήμα» και ακονίζουν τα μαχαίρια τους διεκδικώντας ο καθένας το δικό του μερίδιο στην αγορά υγείας».

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως το χθεσινό αίσχος με την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας κατέδειξε τον έσχατο παραλογισμό του μονοπαραταξιακού προεδρείου του ΠΙΣ που κάλεσε τα ΜΑΤ ενάντια σε γιατρούς μέλη Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή μέλη του ίδιου του ΠΙΣ, κάποιοι από τους οποίους ήταν αιρετοί εκλέκτορες της Γ.Σ του ΠΙΣ και κάποιοι μάλιστα μέλη του Δ.Σ του ΠΙΣ για να τους απαγορεύσει την είσοδο σε εκδήλωση του ΠΙΣ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» που έστειλε δυνάμεις καταστολής ενάντια σε γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς. Μετά από αυτόν τον παραλογισμό, υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί «ηχούν πραγματικά γελοίες οι χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ περί »δημοκρατίας» καθώς και οι επαναλαμβανόμενες προπαγανδιστικές αιτιάσεις του κ. Χρυσοχοϊδη πως τάχα η κρατική καταστολή εφαρμόζεται μόνο ενάντια σε »τρομοκράτες» και σε «εγκληματικά αντικοινωνικά στοιχεία»».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν: «Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Όπως δεν τους πέρασε χθες, έτσι δεν θα τους περάσει και γενικά» και ενημερώνουν πως συνεχίζουν πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, κλιμακώνουν τον αγώνα τους «ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για την υπεράσπιση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων για να μην είναι η υγεία του λαού εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό».

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει για άλλη μία φορά την στάση και συμπεριφορά των ΜΑΤ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει πως «σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ – Πρωτοβάθμιων Σωματείων – ΑΔΕΔΥ και άλλων Υγειονομικών Ομοσπονδιών χθες στο Ζάππειο ενάντια των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των συγκεντρωμένων στο χώρο της Ημερίδας που οργάνωνε ο ΠΙΣ για την προώθηση των Ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την στάση και τη συμπεριφορά των ΜΑΤ που προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο και έριξαν χημικά εξ’ επαφής και επισημαίνουν πως «το υγειονομικό προσωπικό δεν τρομοκρατείται. Ήμασταν και θα είμαστε αγωνιστικοί».

ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίηση των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και δημοσιοποιεί σχετικό βίντεο.

Στην ανακοίνωση του καταγράφει το περιστατικό που έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου οπότε «στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στη φιέστα που πραγματοποιεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κυβέρνηση προχώρησε σε βίαιη επίθεση με ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην υγεία».

«Στην επίθεση τους, τα ΜΑΤ τραυμάτισαν γιατρούς, υγειονομικούς, εργαζόμενους για να υπερασπιστούν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την υγεία και την μετατρέπει σε εμπόρευμα», αναφέρει το ΠΑΜΕ και τονίζει πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα βρίσκονται στο πλευρό των γιατρών που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, για όλο τον λαό. Η υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό. Δε θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της».

Σωματείο εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιο

«Με την παρέμβαση μας τους αναγκάσαμε να ματαιωθεί η ημερίδα για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο. «Διαδηλώσαμε μαζί με συναδέλφους από άλλα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην ημερίδα που διοργάνωσε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις »Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα» στην Υγεία», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο και προσθέτουν μεταξύ άλλων: «Για να μας εμποδίσει, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ. Έλπιζαν ότι «ανενόχλητοι» τα κυβερνητικά στελέχη και οι εκπρόσωποι τραπεζών, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών θα «συζητούσαν» για να προωθήσουν:

  • μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
  • συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας
  • σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας
  • επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς

Δεν υπολόγισαν όμως ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες τις λαϊκών οικογενειών για υψηλού επιπέδου, δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες.

Σπάσαμε την αστυνομοκρατία και τους αναγκάσαμε να ματαιώσουν τη φιέστα που σχεδίαζαν. Δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» όπου και όποτε επιχειρήσουν να προωθήσουν τα σχέδια τους».

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο θυμίζουν τα αιτήματα των υγειονομικών:

  • προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
  • κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη

Σύλλογος ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας

Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους γιατρούς των νοσοκομείων, φοιτητές, εργαζομένους κλπ τείνει να γίνει η συνήθης κυβερνητική στρατηγική, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Μετά την σύλληψη εν ώρα υπηρεσίας της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, ακολουθεί η κατάπτυστη καταστολή των νοσοκομειακών ιατρών (από δυνάμεις των ΜΑΤ) στην προσπάθειά τους για ειρηνική διαμαρτυρία στην ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (με θέμα την εισβολή των ιδιωτών στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!!!)», αναφέρουν.

Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και των νοσοκομείων, έχοντας αφιερώσει σε αυτόν τον τομέα την ζωή τους. «Οι Έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί παρότι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι της Ευρώπης συνεχίζουν να υπηρετούν αδιαμαρτύρητα σε συνθήκες σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υλικών προάγοντας την υγεία στην χώρα», υπογραμμίζουν.

Η διατήρηση του αποκλειστικά δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ αναφέρουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας είναι πάγια αδιαπραγμάτευτη θέση τους, καθώς δημιουργήθηκε με χρήματα και το υστέρημα του φορολογούμενου Έλληνα. «Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά καταλήστευση των πολιτών την οποία και καταγγέλλουμε. Συνεπώς: ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΝΕΝΟΣ».

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

«Οι συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ στην Υγεία , αποτελούν το τελικό στάδιο της ανεπάρκειας του επίσημου κράτους να επιτελέσει στοιχειωδώς τον ρόλο του. Ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει αφεθεί σταδιακά να εκφυλιστεί και μάλιστα ως πολιτική επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, δεν χρειάζεται την όποια συμμετοχή του μεγάλου ιδιωτικού τομέα». Τα παραπάνω τονίζει στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).

Η πλήρης νεοφιλελευθεροποίηση του συστήματος υγείας μέσω ΣΔΙΤ, προσθέτει μεταξύ άλλων, «θα αποτελέσει και την ταφόπλακα, ενός έτσι κι αλλιώς, ετοιμόρροπου θεσμού. Τα πειράματα που έγιναν σε άλλες χώρες στο τομέα της υγείας, τα υφίσταται το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους αυξημένο κόστος, λόγω κερδών του ιδιωτικού τομέα, αυξημένου επιτοκίου δανεισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων έναντι του δημοσίου και αυξημένων διοικητικών εξόδων. Το κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι ασθενείς και μάλιστα στη χώρα μας που υπολογίζεται ήδη , ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 50%».

Ουσιαστικά, λένε οι γιατροί της ΠΦΥ, «πρόκειται για επενδύσεις του μεγάλου ιδιωτικού τομέα στις πλάτες του δημόσιου και των πολιτών και μάλιστα χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο. Η μετακίνηση του επενδυτικού κινδύνου θα γίνεται στο δημόσιο τομέα και όχι αντίστροφα» και προειδοποιούν πως «οι συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία θα είναι ανεξέλεγκτες. Οι εργασιακές σχέσεις θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο και οι μισθοί θα μειωθούν για όσους δεν απολυθούν. Δομές θα κλείσουν. Συστήματα υγείας θα σβήσουν. Οι συνέπειες στους ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας θα είναι τραγικές με τον πλήρη αφανισμό τους, από τους μεγάλους ομίλους».

Η λύση, σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ είναι η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δαπανών για την υγεία.

Φωτό: (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΠΗΓΗ: efsyn – Ντάνι Βέργου