Επαναφορά του 2ου Μνημονίου στα εργασιακά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επαναφορά του 2ου Μνημονίου στα εργασιακά

Σφοδρή κριτική στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που περιέχει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή, άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση «βάζει στο στόχαστρο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον θεσμό της Διαιτησίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχε κάνει και με το 2ο Μνημόνιο».

Σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τέως υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, «έχουμε καθαρή επαναφορά το 2ου Μνημονίου στα εργασιακά, με εθελοντικό αυτή τη φορά τρόπο, γιατί δεν υπάρχει καμία τρόικα στη χώρα» και τονίζει ότι «πρόκειται για την ακλόνητη και διαχρονική πίστη της Ν.Δ. στις πολιτικές φτηνής και απροστάτευτης εργασίας».

Όπως τονίζει, οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου «ικανοποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία».

Επίσης, επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο από την ψήφισή του θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν αυτόματα τους μισθούς των εργαζομένων τους».

Γ. Βρούτσης: «Στηρίζουμε το συνδικαλισμό στην καρδιά του»

Κατά την παρουσίαση των διατάξεων για τα εργασιακά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν παραχωρεί σε κανένα «το ποιος είναι ευαίσθητος, το ποιος θέλει να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί» και υποστήριξε ότι «η φιλελεύθερη αντίληψή μας είναι αυτή που θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που θα αυξήσει τους μισθούς».

Όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εισάγει ένα κανονιστικό σύγχρονο πλαίσιο του εργατικού δικαίου που περιλαμβάνει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

«Υπάρχουν οι κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει η επεκτασιμότητα. Η αλλαγή είναι ότι στις κλαδικές συμβάσεις εισάγουμε ένα νέο εργαλείο. Αν και εφόσον συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, μπορούν να συναποφασίσουν ότι μόνο για μια περιοχή επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, να εξαιρούνται από το μισθολόγιο της κλαδικής. Το μισθολόγιο θα είναι σίγουρα πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και σίγουρα θα είναι κάτι που θα αποφασίσουν εργαζόμενοι και εργοδότες», είπε.

Και τόνισε ότι αυτό ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκουν συνεννόηση εργαζομένων και εργοδοτών «επειδή δεν θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο».

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που προωθούνται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι το ηλεκτρονικό μητρώο «θα φέρει απόλυτη διαφάνεια. Τέλος οι “σφραγίδες-σωματεία”, είτε εργαζομένων είτε εργοδοτών. Την Ελλάδα θα την αλλάξουμε. Στηρίζουμε τον συνδικαλισμό στην καρδιά του. Φέρνουμε τη διαφάνεια και το νοικοκύρεμα».

Και επέμεινε στη θέση ότι στην κυβέρνησης «είμαστε υπέρ της δημοκρατίας. Οι πολλοί θέλουμε να αποφασίζουν και γι’ αυτό εισάγουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν την επιβάλλουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Την παρέχουμε ως εργαλείο. Αν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα ίδια τα σωματεία ότι θέλουν να πάρουν μια απόφαση, όχι μόνο για την απεργία αλλά και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, τους δίνουμε το εργαλείο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι μέτρο εξυγίανσης που πάει μπροστά το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΠΗΓΗ: Eφημερίδα των Συντακτών