Εργοδότης στη Μυτιλήνη ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων και απέλυσε όσους δεν «συμμορφώθηκαν»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργοδότης στη Μυτιλήνη ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων και απέλυσε όσους δεν «συμμορφώθηκαν»

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο εργαζόμενος τόνισε ότι η περίπτωσή του θέλει να γνωστοποιηθεί προκειμένου να διεκδικήσει ότι του ανήκει άλλα και για να ακολουθήσουν κι άλλοι εργαζόμενοι τις επώνυμες καταγγελίες των μεθόδων αυτών εργοδοτικής ασυδοσίας.

Καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας έκανε σήμερα το πρωί ένας εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στην πόλη της Μυτιλήνης γιατί ο εργοδότης του όχι μόνο ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων, όσοι δεν συνετίστηκαν απολύθηκαν ενώ ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «τιμωρήθηκε» ακόμα περισσότερο αφού ο εργοδότης του κατέθεσε τη μισθοδοσία σε έναν λογαριασμό που ήξερε ότι δεν ήταν ακατάσχετος, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε στο ΕΡΤ Αιγαίου η προϊσταμένη του σώματος επιθεώρησης εργασίας στη Λέσβο Σοφία Μαστραντωνάκη, τα όσα καταγγέλλει ο εργαζόμενος υφίστανται ενώ η ίδια παρενέβη σήμερα το πρωί στην συγκεκριμένη επιχείρηση και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην ακούσουν τις απειλές του εργοδότη και να μην επιστρέψουν το δώρο. Επιπλέον επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του επιμελητηρίου ότι πρόκειται για παράνομες πρακτικές .

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμα χειρότερα της δυσφήμισης σε άλλους εργοδότες υποτάσσονται σε τέτοιου είδους απειλές. Η μόνη λύση είναι η καταγγελία , η δημοσιοποίηση και ο συνδικαλισμός των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου ο συγκεκριμένος εργαζόμενος , που για ευνόητους λόγους, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, τόνισε ότι η περίπτωσή του θέλει να γνωστοποιηθεί προκειμένου να διεκδικήσει ότι του ανήκει άλλα και για να ακολουθήσουν κι άλλοι εργαζόμενοι τις επώνυμες καταγγελίες των μεθόδων αυτών εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο ίδιος δεν ήταν μέχρι σήμερα μέλος στο σωματείο εργαζομένων επισιτισμού

Η ανάρτηση – καταγγελία του εργαζόμενου

«Βρίσκομαι στην Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρεία που έχει αντικείμενο το χώρο της  εστίασης.
Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν. Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ.Χ.  με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρώ δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμένα ώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην.

Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε.
Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην άλφα τράπεζα τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λογαριασμό  Μισθοδοσίας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν όλος ο κόσμος έχω κάποια χρέη  στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Δήλωσα λοιπόν ακατάσχετο λογαριασμό το τωρινό λογαριασμό της μισθοδοσίας στην άλφα τράπεζα. Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο, μου έβαλε στη συνέχεια τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος.

Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο ,ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά. Λόγο αυτού του συμβάντος. Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθούν.

Σας παρακαλώ  κάντε μια αναφορά για αυτό το θέμα. Χασαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών.»

 

πηγή ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου