Reworkers: H Πρωτομαγιά είναι απεργία – είναι σύγκρουση με την εργοδοσία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Reworkers: H Πρωτομαγιά είναι απεργία – είναι σύγκρουση με την εργοδοσία

132 χρόνια πέρασαν από τον Μάιο του 1886, από τότε που οι εργάτες βγήκαν στο δρόμο για να διεκδικήσουν «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και μόρφωση, οκτώ ώρες ύπνο και ξεκούραση». 132 χρόνια από τότε που ο αγώνας των εργαζομένων βάφτηκε με αίμα και η κρατική καταστολή κατάφερε προσωρινά να επιβάλει την υποχώρησή του, λειτουργώντας ως ασπίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. 132 χρόνια πέρασαν, και παρόλα αυτά τα αιτήματα του τότε είναι επίκαιρα. Συνεπώς, επιτακτική ανάγκη αποτελεί και σήμερα η υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κεκτημένων.

Σήμερα που είμαστε μόνιμα μεταξύ ανεργίας και εργασίας, που οι Κυριακές μας είναι εργάσιμες και οι νύχτες μας «λευκές», που πληρωνόμαστε με εξευτελιστικούς μισθούς, που εργαζόμαστε σε γαλέρες, που το 8ώρο δεν υφίσταται, που οι υπερωρίες μένουν απλήρωτες, που οι συνθήκες εργασίας είναι οι χειρότερες, η εκμετάλλευση ολοένα και αυξάνεται, αναγκαζόμαστε στην «επιλογή» της μετανάστευσης, ενώ η συνδικαλιστική εκπροσώπηση παραμένει ζητούμενο.

Οφείλουμε σήμερα να βάλουμε στο κάδρο τον αντίπαλο. Αυτούς που δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, εκείνους που μας παρακρατάνε «δώρα» και «επιδόματα», όλους όσοι πιστεύουν πως μπορεί κανείς να ζήσει με 500 ευρώ μισθό, χωρίς ασφάλιση, με ευέλικτα ωράρια. Ο δρόμος έχει ήδη χαραχθεί. Δεν τα παρατάμε. Δεν περιμένουμε σωτήρες. Είμαστε πεπεισμένοι πως τα πράγματα αλλάζουν. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο συντονισμός και η οργάνωση των εργαζομένων.

Για αυτό η πρώτη του Μάη είναι για μας μέρα απεργίας. Είναι μέρα μνήμης των αγώνων του κόσμου της εργασίας. Τιμούμε όσους και όσες, με κόστος τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Αντλούμε έμπνευση και αγωνιζόμαστε για όλα όσα ο κόσμος της εργασίας, αιώνες τώρα, προσπαθεί να καταφέρει: Ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ελεύθερο χρόνο.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στην απεργία της πρώτης Μαΐου να δώσουν δυναμικό «παρών» στα σωματεία τους. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες να ενώσουν τη φωνή με τους Reworkers στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Διεκδικούμε:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΤΩΡΑ | Αυξήσεις στους μισθούς | Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού | Μείωση του χρόνου εργασίας | Κατάργηση ευέλικτων μορφών εργασίας | Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους


Οργανώνουμε την Αλληλεγγύη – Κερδίζουμε το Παρόν

πηγή: reworkers.gr