Εργατικό δυστύχημα τη νύχτα στις γραμμές του ΗΣΑΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργατικό δυστύχημα τη νύχτα στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 04.05 τα ξημερώματα στις γραμμές του Ηλεκτρικού, στο ύψος του Αγίου Νικολάου, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε σε μηχάνημα που χρησιμοποιούσε αυστριακό συνεργείο για εξειδικευμένες εργασίες λείανσης των γραμμών. 

Πέντε εργαζόμενοι – δύο Έλληνες κι τρεις Αυστριακοί μέλη του συνεργείου – επέβαιναν στο μηχάνημα. Τρεις τραυματίστηκαν (δύο Έλληνες κι ένας Αυστριακός) και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου τελικά ο ένας από τους Έλληνες, ο 41χρονος εργοδηγός, υπέκυψε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαιρέτα διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, που μίλησε στην ΕΡΤ, το δυστύχημα συνέβη στη γραμμή 1, όταν ειδική μηχανή λείανσης που είχε ξεκινήσει από την Κηφισιά, παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα προτού τελικά συγκρουστεί με άλλο τρένο, στο ύψος του σταθμού του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε τοποθετήσει εκεί η αρμόδια υπηρεσία της ΣΤΑΣΥ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της.

Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ

Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που κόστισε τη ζωή ενός συναδέλφου 41 ετών ενώ δύο ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ μίλησαν για πρόβλημα στα φρένα του ειδικού οχήματος λείανσης στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συνάδελφοι, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτήν την ώρα γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί  το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Έχουμε θρηνήσει αρκετούς συναδέλφους και έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα εργασίας.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να κλείσει.

Νίκος Παππάς: Οδύνη και ερωτήματα

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ. κατά την ώρα του καθήκοντος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς.

«Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών» σημειώνει. «Τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο έλεγχος της μηχανής λείανσης πρέπει να απαντηθούν. Όπως και αυτά για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους» συμπληρώνει ωστόσο. «Εκφράζουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δύο ακόμα τραυματίες εργαζόμενους» καταλήγει ο Ν. Παππάς.