Έρευνα: Το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έρευνα: Το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας και τον δείκτη κλίματος. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, «το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του, ενώ σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό».

Η ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προκύπτουν τα εξής ευρήματα:

Χρόνος εργασίας

  • Το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του σε εβδομαδιαία βάση.
  • Από αυτούς, το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες.
  • Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες.
  • Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες.
  • Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω.

Υπερωριακή αμοιβή

  • Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
  • Από αυτούς, το 52% των εργαζομένων που απασχολείται με πλήρη απασχόληση δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
  • Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης,

  • Το 60% δηλώνουν ότι με βάση τη σύμβασή τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα.
  • Από αυτούς, το 36% δηλώνει ότι εργάζεται από 21-30 ώρες.
  • Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται από 31-35 ώρες.

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Ιανουαρίου του 2021, καταγράφονται οι αρνητικές εργασιακές επιπτώσεις στην εντατικοποίηση, τον χρόνο εργασίας, καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες – ελαφρώς βελτιωμένες – απόψεις με αυτήν του Ιανουαρίου του 2021».

Ειδικότερα προκύπτουν τα εξής:

  • Το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται.
  • Το 35% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 56% δηλώνει αισιοδοξία.

Η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, την έκταση της υπερεργασίας, καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη γι’ αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και τη γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Με βάση τα αποτελέσματα, η ΓΣΕΕ καλούμε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιστροφή του καθεστώτος αυτού. Συγκεκριμένα προτείνει στην κυβέρνηση:

  • να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την έντονη παραβατικότητα, που παρατηρείται εντεινόμενη στην αγορά εργασίας,
  • να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων,
  • να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων,
  • να προστατεύσει το 8ωρο και το χρόνο εργασίας των εργαζομένων ως το ελάχιστο μέσω κοινωνικής προστασίας.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση, που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας, θα εντείνονται, επισημαίνει και καταλήγει:

«Σε αυτήν τη δύσκολη – από κάθε άποψη – συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα».

ΠΗΓΗ