ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας – Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας 12:00 – 3:00 μ.μ.

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας – Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας 12:00 – 3:00 μ.μ.
Δεκαετίες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, η ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών παραμένει ακόμα ζητούμενο. Ακόμα χειρότερα η πρόσφατη οικονομική κρίση και η διασπορά της πανδημίας στην συνέχεια, έχουν προσθέσει περισσότερα βάρη στους ώμους τους, έχουν επιδεινώσει  την καθημερινότητά τους, έχουν μεγαλώσει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Οι δε βαρύτατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ένα μυστικό αποτρόπαιης βίας και κακοποίησης που τελικά δυστυχώς έχει στόχο και άνδρες.
 
Σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Έχοντας αναλάβει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τα καθήκοντα ανατροφής των μικρών παιδιών, φροντίδας του σπιτιού  και των ηλικιωμένων, καλύπτουν με εργασία – για την οποία δεν αμείβονται – όλα τα κενά των διαλυμένων κοινωνικών δομών του κράτους Πρόνοιας.  Οι συνθήκες εγκλεισμού που έχουν αναγκαστικά επιβληθεί και η τηλεργασία δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα. Η δε συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ακόμα και μέσα στα συνδικάτα είναι υποτυπώδης.
 
Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Η δε σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό – συνδέοντας αυτά τα θέματα αποκλειστικά με το γυναικείο φύλο.
 
Πράγματι η φετινή 8η Μάρτη είναι μια πολύ διαφορετική επέτειος και για τον λόγο αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να αναδειχθούν και όχι να αποσιωπηθούν τα προβλήματα.
Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί η επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 και η Διεθνής Σύσταση Εργασίας 209, που υπερψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση  τον Ιούνιο του 2019 αλλά η επικύρωσή της δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.  
Είναι απολύτως απαραίτητο να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για ίσες ευκαιρίες παντού,  να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ σωματείων/ομοσπονδιών, να σπάσουμε το πέπλο της σιωπής.
 
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει το Ε.Κ.Α. – ακόμα και αν δουλεύουμε από το σπίτι –  σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 
Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ
4/3/2021