ΕΛΤΑ – Εκλογές εν μέσω σκληρού lockdown.. επιχειρεί η γαλάζια πλειοψηφία του σωματείου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΛΤΑ – Εκλογές εν μέσω σκληρού lockdown.. επιχειρεί η γαλάζια πλειοψηφία του σωματείου

Εκλογές μικροπολιτικής εξυπηρέτησης και εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και “φρακαρίσματος” στα νοσοκομεία επιχειρεί να κάνει η γαλάζια πλειοψηφία του σωματείου

Μπορεί η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο στους απρόσεκτους πολίτες, ειδικά σε όσους τολμούν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις (σε εξωτερικούς χώρους και φορώντας μάσκες), ωστόσο οι αρχές δείχνουν μεγάλη ανεκτικότητα όταν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας παραβιάζονται από εκλεκτούς του κυβερνώντος κόμματος.

Ο λόγος για τον Ιωάννη Οικονόμου, υποψήφιο στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με την παράταξη Πατούλη και πρόεδρο του σωματείου των ταχυδρόμων των ΕΛ.ΤΑ. στην Αττική.

Ο Ι. Οικονόμου και η γαλάζια πλειοψηφία του Δ.Σ. του εν λόγω σωματείου (δηλαδή μία από τις τρεις παρατάξεις του σωματείου που ανήκει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα) προσπαθούν με κάθε τρόπο να προλάβουν να κάνουν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στο σωματείο πριν να ολοκληρωθεί η εθελούσια έξοδος 2.000 εργαζόμενων των ΕΛ.ΤΑ. και αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σωματείο που ελέγχει η παράταξη τους.

Και για να το κάνει αυτό, φαίνεται πως δεν υπολογίζει τα μέτρα για την πανδημία, καθώς κάλεσε τα περίπου 700 μέλη του σωματείου να μετακινηθούν από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής (από 42 μονάδες διανομής των ΕΛ.ΤΑ.) σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας και να ψηφίσουν για εφορευτική επιτροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Κίνδυνος που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, καθώς την επόμενη ημέρα, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, οι ταχυδρόμοι θα έρθουν σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να τους επιδώσουν την αλληλογραφία τους.

Καλώς καμωμένα τα βρίσκει η ΕΛ.ΑΣ.

Τώρα οι εκατοντάδες ταχυδρόμοι καλούνται να ψηφίσουν για τη νέα διοίκηση του σωματείου.  Όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ ο Γιάννης Μώρος, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών, η απόφαση να πάει σε εκλογές το συγκεκριμένο σωματείο εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας ήταν επιλογή του προέδρου. Η απόφαση, ύστερα από ψηφοφορία που διεξήχθη, πέρασε με 7 υπέρ έναντι 6 κατά από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ο Ι. Οικονόμου πήρε έγκριση να προχωρήσει τις διαδικασίες όταν η Πολιτική Προστασία αναφέρει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία συνάθροιση ή εκδήλωση σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που είναι σε ισχύ. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είπε η Πολιτική Προστασία στον Γ. Μώρο, η αστυνομία θα πρέπει να παρέμβει για να μην προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Βεβαίως, ύστερα από υπόμνημα που κατέθεσε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΚ – ΕΛ.ΤΑ. (της οποίας επικεφαλής είναι ο Γ. Μώρος), αποκαλύπτεται ότι οι αστυνομικές αρχές (οι ίδιες που κόβουν πρόστιμα καθημερινά σε πολίτες και κατηγορούνται για μεγάλες αυθαιρεσίες) τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα. Συγκεκριμένα, το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας απάντησε στις 19.2.21 στην ΠΑΚ – ΕΛ.ΤΑ. ότι κατά τις εκλογές για εφορευτική επιτροπή του σωματείου «δεν διαπιστώθηκε ουδεμία παράβαση των κείμενων διατάξεων περί της πρόληψης διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας γινόταν τηρουμένων όλων των οριζόμενων από τη Δ1α/Γ.Π.οικ. 9147 από 10.2.2021 ΚΥΑ μέτρων».

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.  Έτσι, η γαλάζια πλειοψηφία πήρε θάρρος και όρισε τις εκλογές για τη νέα διοίκηση σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη (1-5 Μαρτίου).  Όμως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η διαδικασία έχει διακοπεί γιατί υπήρξε προσφυγή από μέλος του σωματείου για μη ορθή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό. Για λόγο δηλαδή άσχετο με τα υγειονομικά μέτρα.

Αλλά ο πρόεδρος του σωματείου αναμένεται να επιμείνει, παρότι έχει το δικαίωμα να αναβάλει τις αρχαιρεσίες για το ερχόμενο καλοκαίρι: το άρθρο 75 του Ν. 4756/2020 προβλέπει ότι η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων παρατείνεται μέχρι 30.6.2021 ακριβώς για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συνωστισμού.

«Με ποιον κωδικό θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία; Πώς δίνει άδεια ο Δικηγορικός Σύλλογος όταν, π.χ., ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή αντίστοιχων εκλογών; Μήπως υπάρχει ανοχή με παρεμβάσεις άνωθεν λόγω της κομματικής ιδιότητας του προέδρου;» είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει ο Γ. Μώρος μέσω της ΑΥΓΗΣ. Δύσκολα, βέβαια, θα λάβει απάντηση…

ΠΗΓΗ – ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ