Στη Βουλή οι αποκαλύψεις για τα «δώρα» των ΕΛΤΑ στον «γαλάζιο» βουλευτή Ανδρέα Πάτση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στη Βουλή οι αποκαλύψεις για τα «δώρα» των ΕΛΤΑ στον «γαλάζιο» βουλευτή Ανδρέα Πάτση

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατόπιν του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Documento για χιλιάδες ευρώ τα οποία έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ η δικηγορική εταιρία του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Νατάσα Γκαρά.

Η ερώτηση γίνεται μετά από δημοσίευμα του Documento, το οποίο αποκάλυψε ότι  τα ΕΛΤΑ έδωσαν εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, σχεδόν 200.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ και κουμπάρου του Στέλιου Πέτσου, μέσα σε επτά μήνες, για υπηρεσίες νομικής υποστήριξης.

Οι βουλευτές τονίζουν στην ερώτησή τους ότι αυτό συνέβαινε, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους, αλλά και την ίδια περίοδο ο Υπουργός έφερε τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, ότι θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν.

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι, πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση του γαλάζιου βουλευτή, ο Υπουργός δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Υποστηρίζουν τέλος ότι εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου, από τις οποίες λαμβάνει μεγάλες αποδοχές.

Με την Ερώτησή τους προς τον Υπουργό, ζητούν να μάθουν αν είναι σε γνώση του οι σχετικές με τα προαναφερθέντα αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ και τον καλούν να απαντήσει αν ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ρωτούν ακόμα ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία, αν υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν, καθώς και αν επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή. Τέλος, ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ.

Ακλουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Σχεδόν 200.000 ευρώ σε 7 μήνες έδωσαν τα ΕΛΤΑ σε εταιρεία βουλευτή της ΝΔ»

Μέσα σε ένα 7μηνο, εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης των ΕΛΤΑ προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να πληρώσει με σχεδόν 200.000 τη δικηγορική εταιρεία εν ενεργεία κυβερνητικού βουλευτή (Γρεβενών της ΝΔ), για παροχή νομικών υπηρεσιών. Τα χρήματα αυτά προς την εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ δίνονταν από τη δημόσια επιχείρηση, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους και την ίδια περίοδο ο εποπτεύων Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισηγούταν στη Βουλή τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν.

Η εν λόγω δικηγορική εταιρεία, η οποία μάλιστα φέρει επωνυμία με τον ονοματεπώνυμο του βουλευτή, σύμφωνα με όσα έγγραφα έχουν αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», σύναψε για πρώτη φορά συμφωνία με τα ΕΛΤΑ έπειτα από αποδοχή προσφοράς της που κατατέθηκε στις 17/6/2020, για την νομική εκπροσώπησή τους σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και Filing ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση αυτή την αποδοχή προσφοράς, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν 3 Αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.790, 24.219, 21.465 ευρώ, με ημερομηνίες 30/9/2020, 10/12/2020 και 17/12/2020, αντίστοιχα (ΑΔΑ: Ψ5Χ9ΟΡΡ2-ΑΥΜ, 6ΩΘ7ΟΡΡ2-ΘΜ7 και 6ΓΞ0ΟΡΡ2-6Υ3, αντίστοιχα). Στη συνέχεια, τα ΕΛΤΑ συνέχισαν παρόμοια συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ, υπογράφοντας την από 26/02/2021 σύμβαση με αυτή, καθώς και με μια ακόμα διεθνή δικηγορική εταιρεία, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τη σύμβαση αυτή, εκδόθηκαν 2 αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.133 και 33.970 ευρώ, με ημερομηνίες 1/6/2021 και 4/6/2021, αντίστοιχα (ΑΔΑ: 9ΥΣΛΟΡΡ2-ΠΟΖ και ΩΣΕΣΟΡΡ2-ΞΚΚ, αντίστοιχα). Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, τα ΕΛΤΑ σύναψαν με την εταιρεία και κάποιες επιπλέον συμφωνίες, εκδίδοντας 4 αντίστοιχες αποφάσεις πληρωμής δαπάνης συνολικού ύψους 44.600 ευρώ για παροχή νομικής υποστήριξης και γνωμοδότησης σε υποθέσεις συνταξιοδότησης προσωπικού, εργατικής αντιδικίας και εκδίκασης προσωρινής διαταγής προσωπικού (ΑΔΑ: ΨΩΠΔΟΡΡ2-ΣΓΥ, 97ΜΝΟΡΡ2-Α4Ι, ΨΕ9ΛΟΡΡ2-ΩΤΨ και 9ΟΨΗΟΡΡ2-ΣΘ). Όλες οι ως άνω αποφάσεις πληρωμών υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μέσα σε σχεδόν 7 μήνες, τα ΕΛΤΑ έχουν δώσει στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ συνολικά 201.177 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, ή αλλιώς σχεδόν 28.500 τον μήνα, εν μέσω πανδημίας.

Επειδή, εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, η οποία μάλιστα φέρει στην επωνυμία της το ονοματεπώνυμό του, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου όπως είναι τα ΕΛΤΑ, από τα οποία λαμβάνει αποδοχές τόσο μεγάλου ύψους.

Επειδή, μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Επειδή, θεωρούμε καθήκον του αρμόδιου εποπτεύοντος Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να γνωρίζει και να παρεμβαίνει σε υποθέσεις όπως η παρούσα όπου η διοίκηση των ΕΛΤΑ μοιράζει άφθονο χρήμα σε εταιρεία βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος και να μη «νίπτει τας χείρας του» όπως κάνει μέχρι σήμερα, μη διατυπώνοντας ο ίδιος καμία απάντηση για όσα ερωτάται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρά μόνο παραπέμποντας στις απαντήσεις της διοίκησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Είναι σε γνώση του οι προαναφερθείσες αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ για πληρωμές συνολικά 201.777 ευρώ σε 7 μήνες, χωρίς ΦΠΑ, προς τη δικηγορική εταιρεία του εν ενεργεία βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ για παροχή νομικών υπηρεσιών; Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
  2. Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία; Υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν; Επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή;
  3. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ;

documentonews.gr