«Γκάζι» για απλήρωτες υπερωρίες και κεφαλαιοποιητικό στις επικουρικές συντάξεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Γκάζι» για απλήρωτες υπερωρίες και κεφαλαιοποιητικό στις επικουρικές συντάξεις

Οι απλήρωτες υπερωρίες και ο κίνδυνος για τις επικουρικές συντάξεις στο «μενού» της κυβέρνησης. Για το Ασφαλιστικό σχεδιάζονται ατομικές-ασφαλιστικές μερίδες για όσους έχουν έως δέκα χρόνια στην εργασία και οι εισφορές τους θα επενδύονται με βάσει τρεις επιλογές: συντηρητική διαχείριση, μέτρια ή επιθετική. 

Η κυβέρνηση εν μέσω υγειονομικής κρίσης και καθήλωσης των εργατικών εισοδημάτων (αναστολή συμβάσεων, μερική απασχόληση, επίδομα 534 ευρώ κ.α.) πατάει γκάζι για τις απλήρωτες υπερωρίες και την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Η κυβερνητική επιθετικότητα απέναντι στο εργασιακό και ασφαλιστικό αναμένεται να επικυρωθεί κατά την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Υποδεχόμενοι τον κ.Μητσοτάκη, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τσακλόγλου έχουν ετοιμάσει το πρώτο αμιγώς νεοφιλελεύθερο «γεύμα» που είναι έτοιμη να σέρβιρε η κυβέρνηση μετά από 19 μήνες στην εξουσία: ο μεν πρώτος, άρτι αφιχθείς στο υπουργός Εργασίας, έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθήσει το σχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ο «παλαιότερος» υφυπουργός φέρεται έτοιμος να καταθέσει, μέχρι το καλοκαίρι, στη Βουλή το σχέδιο για τις ατομικές-«κεφαλαιοποιητικές» μερίδες στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ.

Με το εργασιακό θα επεκταθούν σε ολόκληρη την οικονομία οι απλήρωτες υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται πέραν του 8ώρου (την ημέρα) και του 40ώρου (την εβδομάδα) στις περιόδους με υψηλές παραγωγικές ανάγκες μιας επιχείρησης. Οι οποίες, με τη σειρά τους, θα πρέπει να επιστρέφουν το επιπλέον χρόνο εργασίας, είτε με ρεπό είτε με μειωμένο χρόνο εργασίας σε εποχές παραγωγικής ύφεσης. Με αυτόν το τρόπο το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σημαντικά για τις επιχειρήσεις, που θα έχουν την ευχέρεια για επιπλέον παραγγελίες χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες, αλλά θα μειωθεί δραματικά και το εργατικό εισόδημα.

Γα παράδειγμα: Μια ξενοδοχειακή μονάδα θα μπορεί να απασχολεί τους υπαλλήλους της έως και 10 ή 12 ώρες την ημέρα όλο το καλοκαίρι με τον κλαδικό μισθό, χωρίς να καταβάλει υπερωρίες και θα δίνει ρεπό τον Οκτώβριε που θα έχει πέσει η τουριστική κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μείωσει το μισθολογικό κόστος, ο εργαζόμενος θα παίρνει ένα «ξερό» μισθό και το δημόσιο (ΟΑΕΔ) θα γλιτώνει τα επιδόματα ανεργίας (τουλάχιστον για τον Οκτώβριο…)

Ατομικές μερίδες-σε κίνδυνο οι επικουρικές

Για το Ασφαλιστικό σχεδιάζονται ατομικές-ασφαλιστικές μερίδες για όσους έχουν έως δέκα χρόνια στην εργασία και οι εισφορές τους θα επενδύονται με βάσει τρεις επιλογές: συντηρητική διαχείριση, μέτρια ή επιθετική. Την οποία θα επιλέγει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Τα χρήματα θα επενδύονται και στο εξωτερικό, ενώ το δημόσιο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, που ήδη συνταξιοδοτεί πάνω από 1,5 ασφαλισμένους, ενώ έχουν «γεννηθεί» συνταξιοδοτικά δικαιώματα για άλλο 1,5 εκ. (νυν εργαζόμενοι πέραν της 10ετίας) θα καταρρεύσει. Και αυτό γιατί σταδιακά θα μειώνονται τα έσοδα καθώς οι εισφορές θα φεύγουν εκτός ΕΤΕΑΕΠ. Η σχετική απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε περίπου 45-50 δις ευρώ μέχρι το 2060, με βάσει αναλογιστική προσέγγιση του πρώην υφυπουργού Εργασίας Ν.Μηταράκη.

Για παράδειγμα: Ένας νέος ασφαλισμένος θα επιλέξει η (κεφαλαιποιητική) μερίδα του να επενδυθεί με μέτριο κίνδυνο, άρα τα χρήματά θα πάνε σε ομόλογα με κάποιες αποδόσεις και σε σοβαρές ιδιωτικές εταιρείες που δίνουν κάθε χρόνο μερίσματα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να επενδυθούν σε χρηματιστήρια του εξωτερικού (τουλάχιστον ως προς τις μετοχές). Κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνεται η προοπτική χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας, κάτι που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η χώρα θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, ενώ το χρέος προσεγγίζει το πρωτοφανές αι θηριώδες 215% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ (λόγω απουσίας ασφαλιστικών εισφορών). Στο βαθμό που δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις όπως αρέσκεται να διαβεβαιώνει η κυβέρνηση…

Το δύο εμβληματικά (για την ΝΔ) μέτρα σχεδιάζεται να προωθηθούν στη Βουλή μετά την άνοιξη, με πρώτο στη σειρά το εργασιακό και με στόχο να εφαρμοστεί εντός του έτους. Η κεφαλαιοποίση των επικουρικών συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022 (πιθανότατα μετά από εκλογές).

Τα δύο αυτά καυτά κτήματα συζήτηση χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίες με την ηγεσία του ΣΕΒ.

ΠΗΓΗ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ