ΣΥΔΑΠΤΤ: Υπερωρίες μετά τις απολύσεις;;;!!!!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Υπερωρίες μετά τις απολύσεις;;;!!!!

Συνάδελφοι –ισσες,

Ζητήθηκε από τους συναδέλφους μέσω τρίτων εταιρειών που εργάζονται στην Δ/νση Λειτουργιών, Υ/νση Νομικού & Τεχνικού Ελέγχου Ακινήτων να εργαστούν υπερωριακά για 3 ώρες την ημέρα επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Επειδή δεν είναι το μόνο τμήμα στο οποίο ζητούνται υπερωρίες -και μάλιστα σε τακτική βάση- και επειδή έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τότε που έγιναν απολύσεις, το Σωματείο μας απέστειλε επιστολή προς τους κ.κ. Διευθυντή και Υποδιευθυντή επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μέσω τρίτων εταιρειών, αν και ουδέποτε έχουν εισπράξει έστω ψήγματα αναγνώρισης, έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι διακατέχονται από υψηλό επαγγελματισμό, συνεισφέρουν συνειδητά στην εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας, εργαζόμενοι με φιλότιμο και αφοσίωση. Ωστόσο η εντατικοποίηση της εργασίας τους έχει ήδη φτάσει σε εκείνο το όριο πάνω από το οποίο δεν είναι εφικτή.

Καταρχάς δεν είναι δυνατό και ευκταίο να εργάζεται κάποιος-α για 10, 12 ώρες ημερησίως από την καρέκλα της τραπεζαρίας ή της κουζίνας σε ένα σπίτι περιορισμένων τετραγωνικών μαζί με ένα ή δύο ανήλικα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν διαθέτουν όλοι χώρο γραφείου στο διαμέρισμά τους ούτε είναι εφικτό να διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα για την αγορά επίπλου – γραφείου και κατάλληλης εργονομικής καρέκλας. Όταν το ποσό αυτό ανέρχεται στο 50%, 60% ή και 70% του μηνιαίου μισθού τους τότε το κόστος είναι απαγορευτικό. Η εργασία χωρίς να τηρούνται οι εργονομικές προδιαγραφές εγκυμονεί κινδύνους και προβλήματα για το σώμα τους (μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα όρασης λόγω μικρής οθόνης κ.ά.), τα οποία αφενός θα υποβαθμίσουν την υγεία τους -που είναι το πιο σημαντικό- αλλά και θα τους επιβαρύνουν με περισσότερα δυσβάσταχτα έξοδα. Ήδη η πολύμηνη εργασία από το σπίτι, η οποία δεν γνωρίζουμε πότε δεν θα είναι πλέον αναγκαία, λειτουργεί επιβαρυντικά .

Επιπλέον με την εργασία στο σπίτι διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη, όταν όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να απομονωθεί και να εργαστεί με σχετική ησυχία ο/η εργαζόμενος αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας -συνήθως παιδιά- να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν τα σχολικά και τα εξωσχολικά μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι η ταχύτητα για τα οικιακά δίκτυα είναι περιορισμένη, είναι πολύ δύσκολη η ταυτόχρονη τηλεργασία των γονέων και τηλεκπαίδευση των παιδιών. Εάν αυξήσουμε το ωράριο του γονέα είναι αδύνατο αυτά να μην συμπίπτουν. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατό ο εργαζόμενος να απασχολείται καθημερινά μέχρι τις 9 το βράδυ με ενδιάμεσες διακοπές για την τηλεκπαίδευση των παιδιών – αν και προτάθηκε και αυτό.

Πέραν των παραπάνω ωστόσο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας και να επισημάνουμε το γεγονός ότι έχουν παρέλθει μόνο λίγοι μήνες από τότε που έγιναν απολύσεις συναδέλφων οι οποίοι θα ήταν πολύ χρήσιμοι στο διάστημα αυτό, θα συνέτειναν στη αποφυγή συσσώρευσης μεγάλου όγκου εργασιών και τελικά θα συνέβαλαν στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας. Το Σωματείο μας είχε από τότε διαμαρτυρηθεί και υπογραμμίσει ότι η απώλεια των συναδέλφων θα γινόταν αισθητή στη διαχείριση των αναγκών λειτουργίας της τράπεζας χωρίς δυστυχώς να εισακουστεί. Επιβεβαιώνεται όμως από το γεγονός ότι ζητούνται μετ‘ επιτάσεως υπερωρίες όχι μόνο στη συγκεκριμένη υποδιεύθυνση αλλά και σε άλλα τμήματα της τράπεζας.

Με βάση τα παραπάνω σας προτείνουμε να εισηγηθείτε άμεσα την χορήγηση ειδικού επιδόματος για την κάλυψη των επιπλέον εξόδων λόγω τηλεργασίας που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στα έξοδα αγοράς του κατάλληλου εξοπλισμού.

Επιπλέον ο αυξημένος φόρτος εργασίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη μετατροπής του ωραρίου από μερικής απασχόλησης 7ωρο σε πλήρους απασχόλησης 8ωρο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή, εμπρόθεσμη και αξιόπιστη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Επιπλέον ζητάμε να γίνει επαναπρόσληψη των συναδέλφων που απολύθηκαν – εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν – αλλά και πρόσληψη άλλων εργαζόμενων».

Δεν έχουμε λάβει, ακόμα, απάντηση στην επιστολή, ωστόσο μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η υπερωριακή εργασία θα γίνει μόνο σε εθελοντική βάση. Επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κανενός είδους πίεση για να υποχρεωθεί ο/η εργαζόμενος –η να συναινέσει στην υπερωριακή απασχόληση παρά τη θέλησή του. Η δέσμευση από την πλευρά της τράπεζας θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή μας.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο για οποιασδήποτε μορφής πίεση ή ενέργεια που δεν συνάδει με τα παραπάνω. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι απολύτως απαραίτητη σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον και πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Το σωματείο μας είναι ο αποτελεσματικός δημοκρατικός και ορθός τρόπος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, το στηρίζουμε για να μας στηρίζει.

24/12/2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΥΔΑΠΤΤ)