Περιορισμοί στις δωρεάν μετακινήσεις ανέργων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιορισμοί στις δωρεάν μετακινήσεις ανέργων

Περιορισμούς στο δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης για τους άνεργους στις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βάζει η κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού.
 
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών (50807/1279/2020) αλλάζουν τα κριτήρια για τους άνεργους δικαιούχους της δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ για τα έτη 2020 και 2021.
 
Πλέον η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ, δηλαδή με λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ παρέχεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας της Αττικής (πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων), ενώ η δωρεάν μετακίνηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ παρέχεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.
 
Δηλαδή πλέον αν ένας άνεργος ζει στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να είναι εκεί η μόνιμη κατοικία, θα υποχρεούται να πληρώνει κανονικά κόμιστρο. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν μετακίνηση ανέργων είχε καθιερωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με το ΦΕΚ 1293/Β/30-6-2015, χωρίς φυσικά να προέβλεπε ανάλογους περιορισμούς. Ειδικότερα, η απόφαση προέβλεπε:
 
«Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τη χορήγηση της δωρεάν αυτής μεταφοράς, εφαρμόζεται η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του Ν. 3920/2011, καθώς και το άρθρο 10 του Ν. 2963/2001 και η παράγραφος 2 του άρθρου 30 του Ν. 4313/2014, κατ’ αντιστοιχία.
 
Διαγράφονται διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως και σήμερα στους ως άνω εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ».

https://www.sofokleousin.gr/