Ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει την έξοδο σε 200 εργαζομένους άνω των 63 ετών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει την έξοδο σε 200 εργαζομένους άνω των 63 ετών
  • Την πόρτα της εξόδου για περίπου 150 με 200 εργαζομένους άνω των 63 ετών ανοίγει ο ΔΕΔΔΗΕ λίγο πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της ΔΕΗ, σε συνεδρίασή του στις 22 Οκτωβρίου, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τη λύση της σύμβασης εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, το οποίο μέχρι τις 31/12/2020 θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης και παράλληλα έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας των 63 ετών είτε την ίδια ημερομηνία συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του και τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι συμβάσεις εργασίας που ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, λύονται είτε διά της παραιτήσεως εκ μέρους του εργαζομένου είτε διά της καταγγελίας εκ μέρους της επιχείρησης. Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να επισπεύσει την αποχώρηση των «υπερήλικων» εργαζομένων, καθιερώνει μπόνους 20.000 ευρώ πέραν της νόμιμης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ για όσους δηλώσουν παραίτηση μέχρι τις 31/12/2020. Για όσους δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα ακολουθήσει η σταδιακή καταγγελία των συμβάσεων εργασίας από 31 Ιανουαρίου 2021 και κατά σειρά προτεραιότητας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία χωρίς την παροχή μπόνους αλλά με την καταβολή της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, η απόφαση αφορά περί τους 150 με 200 εργαζομένους ενώ η υλοποίησή της θα συνδυαστεί μελλοντικά και με νέες προσλήψεις για την ηλικιακή ανανέωση του προσωπικού. Από τη διαδικασία λύσης της σύμβασης εργασίας θα μπορούν να μη λάβουν μέρος, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου και έπειτα από σχετική εισήγηση των αρμόδιων διευθυντών, εργαζόμενοι που καλύπτουν ιδιαίτερες υπηρεσιακές ανάγκες, ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεν γίνεται να αντικατασταθούν άμεσα. Αυτής της κατηγορίας οι εργαζόμενοι θα μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραμείνουν στην εταιρεία για διάστημα από ένα έως και δύο έτη, αλλά όταν αποχωρήσουν θα λάβουν εκτός της αποζημίωσης και το μπόνους των 20.000 ευρώ. Η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο αφορά και τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ που είναι αποσπασμένοι σε διάφορους φορείς, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει τους απασχολουμένους με έμμισθη εντολή δικηγόρους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απασχολεί σήμερα 6.335 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 5.995 (95%) με καθεστώς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μέσα στο 2019 αποχώρησαν από την εταιρεία συνολικά 461 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται η διεξαγωγή market test από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021. Η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο διανομής του απλώνεται σε 239.236 χλμ., καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά, και ανεπίσημο ενδιαφέρον γι’ αυτό έχουν εκφράσει μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική ΕΟΝ, η γαλλική ΕNEDIS και η ιταλική ΕΝΕL.

Πηγή : https://www.kathimerini.gr