ΠΟΘΑ: Στο Σύνταγμα ξανά – Πέμπτη 1 Οκτώβρη στις 18.00

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: Στο Σύνταγμα ξανά – Πέμπτη 1 Οκτώβρη στις 18.00

Σε μια από τις πιο δύσκολες και  επισφαλείς  περιόδους του Πολιτισμού, λόγω της πανδημίας, οι καλλιτέχνες συστρατεύονται ξανά και διοργανώνουν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.

 Έξι μήνες μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στο ίδιο σημείο, τα Καλλιτεχνικά Σωματεία, τα Σωματεία Εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος καλούν και απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις στα αμέτρητα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το συνεχές lockdown στο χώρο του Πολιτισμού.

Η αντοχή εξαντλήθηκε.

Είναι θέμα επιβίωσης.

Απαιτούμε άμεση στήριξη για όλους μας που απασχολούμαστε στο χώρο του πολιτισμού με ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση και όχι ημίμετρα.

Επιστροφή στους  χώρους εργασίας μας, διαρκή στήριξη με επιδόματα σε όλους, ασφαλιστική ικανότητα, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ένταξη όλων των κατηγοριών στο Μητρώο Καλλιτεχνών, αποζημίωση για τις ακυρωμένες εκδηλώσεις, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, γενναία αύξηση του προϋπολογισμού από το ΥΠΠΟΑ.

Η ανακοίνωση των Σωματείων:

ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,  18:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα καλλιτεχνικά Σωματεία, τα Σωματεία εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη, 1 Οκτώβρη στην Πλατεία Συντάγματος, στις 6:00 μμ .

Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ο Πολιτισμός βρέθηκε σε lockdown και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε αναγκαστική ανεργία. Έχουν περάσει 5 μήνες από την μεγαλειώδη κινητοποίηση όλων των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό στις 7 Μαΐου, πάλι, στην Πλατεία Συντάγματος. Κι όμως, έκτοτε, για τον πολιτισμό δεν εφευρέθηκε «κανονικότητα». Αντίθετα οι χώροι Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις στοχοποιούνται διαρκώς ως εστίες μετάδοσης του ιού.

Αδιαμφησβήτητα, αυτός ο μεθοδικός αποκλεισμός με ακυρώσεις και σφραγίσεις δεν φαίνεται να σταμάτησε τη διάδοση του ιού. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ευθύνονται οι παραστάσεις ή οι συναυλίες για τη διασπορά του ιού. Παρ’ όλα αυτά, ο Πολιτισμός είναι ο πρώτος που «κλείνει» και είναι ο τελευταίος που «ανοίγει». Το εύκολο θύμα και αυτό που ίσως «χρησιμοποιεί» η κυβέρνηση για να δείξει ότι  «κάτι κάνει».

Είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης και ξεκάθαρου κυβερνητικού σχεδίου για συνολική υποβάθμιση του Πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση – συνεχίζοντας στο πλαίσιο υποχρηματοδότησης και απαξίωσης του Πολιτισμού – από την αρχή αντιμετωπίζει τον κλάδο ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης, ως κλάδο «μη πρώτης ανάγκης». Δεν είναι τυχαία η απουσία έστω και μίας αναφοράς στο προεκλογικό της πρόγραμμα, δεν είναι τυχαία η μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ για το 2020, η έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίες οι συμβάσεις και οι αναθέσεις σε Ιδρύματα και Ιδιωτικούς φορείς ως «σωτήρες» του Πολιτισμού, οι παράνομοι διαγωνισμοί που, τελικά, ματαιώνονται, τα ακέφαλα μουσεία, οι εξαγγελίες προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η απίστευτη καθυστέρηση καταβολής όσων λίγων υποσχέθηκαν. Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την Υπουργό χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως «φοροφυγάδων» και «μαύρα» εργαζόμενων.

Η δήλωση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού αποτελεί μέγιστο ηθικό ατόπημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται ΙΧΝΟΣ εργασίας τους τελευταίους μήνες με τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης και των συνεχών αναβολών και ακυρώσεων των πολιτιστικών δράσεων. Με τη δήλωσή της αυτή ενοχοποιεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον πολιτισμό. Ξεχνάει, μάλλον, η Υπουργός πως αυτά συμβαίνουν όταν – όπως η ίδια κυνικά δήλωσε στις 7 Μαΐου – η «αγορά αυτορυθμίζεται» και το Υπουργείο απλά κοιτά αμέτοχο, δηλώνοντας «αναρμόδιο».

Παρά τη σύσσωμη αντίδραση όλου του κλάδου, αλλά και όλης της κοινωνίας, ακόμα και τώρα, στην έναρξη της χειμερινής σαιζόν, δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός. Μετά από μήνες ανεργίας και πενιχρών μέτρων, που κάλυψαν μικρό μόνο μέρος των εργαζομένων, οι χώροι όπου εργαζόμασταν έχουν σφραγιστεί ή θα σφραγιστούν σύντομα. Ο κλάδος μας έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 90% ανεργία, ενώ καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον.

Κι αυτό πρέπει να ανατραπεί! Η αντοχή μας εξαντλήθηκε. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

§  Να επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας μας.

§  Υγειονομικό πρωτόκολλο όχι μόνο για τη λειτουργία των χώρων, αλλά και για τους εργαζόμενους

§  Διαρκή στήριξη με αποζημίωση 534 ευρώ σε όλους όσοι δεν θα απασχοληθούν

§  Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία, Τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.

§  Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

§  Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

§  Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

§  Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

§  Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

§  Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

§  Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ(π.χ. τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις) να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία τους. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της ειδικότητας να επιδοτηθούν με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

§  Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

§  Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

§  Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

§  Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.

§  Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των Τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

§  Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ

Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΑΣΜΑ 450+

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΧΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA ΕΛΛΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧ/ΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚ/ΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.Ρ.Τ.                                                           

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ    

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ                                                                                                           

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ “Ο ΑΡΙΩΝ”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Ο ΑΡΙΩΝ”  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Σ.Ε.Μ.”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ “Ο ΔΑΥΙΔ”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ “Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ “ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ” 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ