Κλείνει η συμφωνία για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλείνει η συμφωνία για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση υλοποίησης της συμφωνίας για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον αμερικανικό όμιλο ONEX. Με αυτή τη διαβεβαίωση αποχώρησαν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, που συναντήθηκαν χθες με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ωστόσο, η συνάντηση των εργαζόμενων με την ηγεσία του υπουργείου είχε ως σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού του Απριλίου των εργαζομένων, οι οποίοι έλαβαν ως απάντηση ότι τα χρήματα θα πιστωθούν άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων.

Στην υπόθεση έχει εμπλοκή και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς είναι ο ουσιαστικός εργοδότης, αλλά η πίστωση έρχεται με εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης από κοινοτικά κονδύλια. Πρόκειται για μία γραφειοκρατική διαδικασία και για τα δύο υπουργεία, αλλά με δυσμενή επίπτωση στους εργαζόμενους, που υπομονετικά περιμένουν έως και 20 ημέρες για την καταβολή του μισθού τους.

Σήμερα θα πληρωθούν για το μήνα Απρίλιο και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται στις 10 του επόμενου μήνα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και κατανέμεται σε 600 εργαζόμενους.

Πάντως, το κλειδί για την υλοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Chatsworth Securities LLC, η οποία έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει την Onex Elefsis Shipyards, η οποία να σημειωθεί συστάθηκε για να εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια.

Η Chatsworth, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη μετοχική συμμετοχή που θα έχει θα είναι και ο χρηματοπιστωτικός εταίρος της Onex Elefsis Shipyards στο εγχείρημα.

Σήμερα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υλοποιούν τη συμφωνία ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Από την πλευρά του ο μέτοχος του Ναυπηγείου Ελευσίνας, Νίκος Ταβουλάρη εμφανίζεται πρόθυμος να άρει τα εμπόδια για την εξυγίανση του ναυπηγείο με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, όπως είναι η ONEX.

Πηγή:economix.gr