ΕΑΚ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Να μη γίνει άλλοθι η κρίση του κορωνοϊού, για την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Να μη γίνει άλλοθι η κρίση του κορωνοϊού, για την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας
  • Την οικονομική κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • Προτεραιότητα η υγεία των συναδέλφων μας τραπεζοϋπαλλήλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ζούμε το τελευταίο διάστημα εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας σε έκταση και ιδιομορφία, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δοκιμάζουν τόσο τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας όσο, όμως, και τις αντοχές της οικονομίας της χώρας.

Εκείνο που αυτή την ώρα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των αρμόδιων φορέων, είναι η δημόσια υγεία και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα.

Πέρα όμως από τα μέτρα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, χορήγηση ατομικών μέσων προστασίας στους λειτουργούς του ΕΣΥ) και, μεταξύ των άλλων, επιτάσσοντας το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, των οποίων, μάλιστα, τα εθνικά συστήματα υγείας υπερτερούν του ελληνικού. Το αγαθό της υγείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προνόμιο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Σε αυτή την διαμορφωθείσα κατάσταση, με τις τράπεζες να είναι ένας από τους λίγους κλάδους που λειτουργούν κανονικά, με προσέλευση κοινού στα καταστήματα, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των συναδέλφων μας στην πρώτη γραμμή, σχετικά με την τήρηση των απαιτούμενων και αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατείας.

Είναι απαραίτητο Σύλλογοι και Ομοσπονδία να επιβάλλουν στις διοικήσεις των τραπεζών, όπου αυτό δεν γίνεται, την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατείας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε ούτε συμψηφισμοί ούτε εκπτώσεις αλλά και καμία υπαναχώρηση. Δεν χωράνε, επίσης, διαχωρισμοί εργαζομένων σε τακτικό προσωπικό και ενοικιαζόμενους. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, η υγειονομική προστασία όλων είναι ανάγκη αδήριτη!

Επειδή, όμως, η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» είναι αυτή που πρέπει να απασχολήσει όλους μας, αποτελεί αναγκαιότητα από τώρα τα συνδικάτα με προεξέχουσα τη ΓΣΕΕ (αλήθεια, η πλειοψηφία της που είναι;;; ενημερώθηκε για τις 41.000 απολύσεις μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου;;; Και αν ναι, τι έκανε;;;) να οργανώσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αποφυγή επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/03/20 η κυβέρνηση κατ’ εντολή του ΣΕΒ ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της σε νεοφιλελευθερισμό, δείχνοντας στον κόσμο της εργασίας την απόφασή της την κρίση να την επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι.

Η απόφαση της Ε.Ε. για ουσιαστική αποδέσμευση των κρατών μελών, από την υποχρέωσή τους για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τους (πλεονάσματα) σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι ρευστότητας» (buffer) των 37 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στην παρούσα κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους χωρίς καμία απόλυση ή εκ περιτροπής εργασία.

Αλήθεια οι κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτουν από το 80 έως το 100% του μισθολογικού κόστους δεν έχουν να διαχειριστούν οικονομική κρίση; Αλλά, βέβαια, εδώ έχουμε να κάνουμε με υπουργούς που δεν θέλουν να τους πάρει κανείς τη δόξα σε αντεργατικές πολιτικές. Κι ας μην έχουμε ΔΝΤ τώρα. Μια χαρά γίνεται η δουλειά και με τον κορωνοϊό!

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας, αφού δεν υπάρχει γενικότερος συντονισμός από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και επειδή δεν είναι ώρα για μικροπολιτικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και ζητάμε δημόσια (έχουμε ήδη στείλει αίτημα στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ) τη σύγκληση της ΕΓ της Ομοσπονδίας για να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις:

  1. Η εκ περιτροπής εργασία, όπου εφαρμόζεται, να γίνεται μόνο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων (κυρίως στο δίκτυο) χωρίς καμία περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων.
  2. Κανένας συμψηφισμός άδειας ειδικού σκοπού με κανονική άδεια ή περικοπή αποδοχών.
  3. Τυχόν μελλοντική εφαρμογή της τηλεργασίας, που επιβλήθηκε με την ΠΝΠ, να είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων.
  4. Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό, με καθολική εφαρμογή και στους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς συναδέλφους, και παρακολούθηση από εκπροσώπους εργαζομένων, για την πιστή εφαρμογή τους από τις διοικήσεις των τραπεζών.
  5. Να καταστήσουμε σαφές με αποφασιστικότητα και ενότητα, ότι ο κλάδος θα υπερασπιστεί, απέναντι σε τυχόν σχέδια των τραπεζιτών, τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και την πιστή τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.
  6. Να αποτελέσει η κρίση αφορμή, ώστε η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού να έχουν στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και όχι για άλλη μια φορά την αύξηση των κερδών των τραπεζιτών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

με την ευθύνη που μας αναλογεί και την υπευθυνότητα που διακρίνει τις δυνάμεις μας, έχουμε δείξει ότι είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα και με γνώμονα την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα κάνουμε το ίδιο και θα καλέσουμε για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να συγκαλέσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και με ομόφωνη απόφαση, να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα στους τραπεζίτες ότι δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αθήνα, 01/04/2020

Η Γραμματεία της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ