«Κυβέρνηση και εργοδοσία δεν έχουν αναλάβει καμία συλλογική ευθύνη»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Κυβέρνηση και εργοδοσία δεν έχουν αναλάβει καμία συλλογική ευθύνη»

Για τις συνθήκες εργασίας των εμποροϋπαλλήλων στα supermarket αλλά και για την μεταβολή των εργασιακών συνθηκών των ιδιωτικών υπαλλήλων στο εμπόριο λόγω του κορονοϊού και των κυβερνητικών μέτρων μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπελόπουλος οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η μία όψη είναι αυτή των supermarket και των αποθηκών που δουλεύουν στα «κόκκινα» και η άλλη όψη είναι των εμποροϋπάλληλων που δουλεύουν στα πολυκαταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους και καλούνται να πάρουν 800 ευρώ για ενάμισι μήνα και βλέπουμε.

«Οι εργαζόμενοι των supermarket εδώ και ένα μήνα δουλεύουν εξαντλητικά, δεν γίνονται πουθενά προσλήψεις, κάθονται παραπάνω απλήρωτες ώρες για να βγει η δουλειά» ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης, συμπληρώνοντας πως «μετά το ξέσπασμα του ιού στη χώρα μας τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους είναι ελλιπέστατα».

Παράλληλα ο κ. Μπελόπουλος ανέφερε πως στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις πληττόμενες από τον κορονοϊό έχουν γίνει απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων, ωστόσο αυτές οι επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν τζίρο εκατομμυρίων ευρώ.  «Η κυβέρνηση βοηθά τους εργοδότες σε αντίθεση με την ατομική ευθύνη που ζητά από τους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχουν υπάρξει καταγγελίες για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους τους μερίδιο από το επίδομα των 800 ευρώ. «Το κράτος καλύπτει τους εργοδότες δίνοντας αυτό τα 800 ευρώ και τις ασφαλιστικές εισφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γραμματέας της Ένωσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην φοβηθούν και να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές στο Σωματείο τους. «Η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν έχει αναλάβει καμία συλλογική ευθύνη που της αναλογεί να προστατέψει τα δικαιώματα και τον μισθό των εργαζόμενων» δήλωσε καταληκτικά ο κ. Μπελόπουλος.