ΣΥΔΑΠΤΤ: Η Eurobank «εγκλώβισε» εργαζόμενους σε κτίριο με κρούσμα κορονοϊού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Η Eurobank «εγκλώβισε» εργαζόμενους σε κτίριο με κρούσμα κορονοϊού

Ενώ τα μηνύματα από τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ. μας προτρέπουν – και σωστά – να μείνουμε σπίτι, στους χώρους δουλειάς άλλα εφαρμόζονται. Γινόμαστε συγκεκριμένοι και καταθέτουμε τα γεγονότα:

Τη Παρασκευή το πρωί όταν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είχε ήδη εισέλθει σε κτίριο της Eurobank, έκλεισε η πόρτα και απαγορεύτηκε η είσοδος στους υπόλοιπους μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες. Τελικά μετά από 20 λεπτά περίπου άνοιξαν τη πόρτα και οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στις θέσεις εργασίας τους για να δουλέψουν. Εκεί τους  ενημέρωσαν ότι υπήρξε στο κτίριο επιβεβαιωμένο κρούσμα Κορωνοϊού. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να αποχωρήσει παρά μόνο μία ώρα πριν το τέλος της βάρδιας όταν τους έδωσαν εντολή να αδειάσουν το κτίριο γιατί θα γινόταν απολύμανση(!). Το κρούσμα ήταν στέλεχος της Τράπεζας που εργαζόταν στο ισόγειο του κτιρίου, τμήμα του οποίου –  όχι όλο το κτίριο – μπήκε σε αποκλεισμό.

Οι συνάδελφοι –ισσες, που στο συγκεκριμένο κτίριο είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί, είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους παίζοντας τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Τι νόημα και τι αποτέλεσμα έχει ο αποκλεισμός ενός τμήματος του κτιρίου την στιγμή που δεν πρόκειται για ένα αποκομμένο τμήμα; Στο ισόγειο υπάρχει η καφετέρια του κτιρίου στην οποία όλο το προσωπικό κατεβαίνει για καφέ, σάντουιτς ή φαγητό. Έχει μεν χωριστή είσοδο αλλά η κυκλοφορία των υπαλλήλων ανάμεσα στους ορόφους, στο ισόγειο και στον προαύλιο χώρο είναι ανεμπόδιστη είτε για κοινωνικούς είτε για υπηρεσιακούς λόγους. Αντί να κλείσουν από το πρωί όλο το κτίριο για απολύμανση, άφησαν τους εργαζόμενους να ολοκληρώσουν τη βάρδια τους και το έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα το απόγευμα για απολύμανση(!). Φοβήθηκαν ότι θα κατηγορηθούν για μειωμένη εξυπηρέτηση των πελατών τους; Φοβήθηκαν ότι θα χάσουν εισπράξεις;

Το Σωματείο μας έκανε συνεχείς προσπάθειες να έρθει σε επικοινωνία με την Mellon Technologies, την μία από τις εργολαβικές εταιρείες που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα. Όταν τελικά καταφέραμε να βρούμε την υπεύθυνη της εταιρείας στο κινητό της, το πρώτο που είχε να μας ρωτήσει ήταν πού βρήκαμε το κινητό της (!). Δεν μας έδωσε καμία απάντηση, μας έκλεισε το τηλέφωνο, λέγοντας ότι θα μας καλέσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Η επικοινωνία μας με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι ούτως ή άλλως προβληματική, στέλνουμε επιστολές που δεν παίρνουμε ποτέ απάντηση ή συναντιόμαστε μόνο με τους δικηγόρους τους στις επιθεωρήσεις εργασίας.

Καλούμε τις εταιρείες και τη Τράπεζα να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και στο κοινωνικό σύνολο και να πράξουν αναλόγως.

·       Να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του ιού.

·       Να αποκλείονται και να απολυμαίνονται άμεσα τα κτίρια όπου παρουσιάζονται κρούσματα.

·       Να μην αποκλείονται οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί από το μέτρο της τηλεργασίας ή/και εργασίας με εναλλαγή του προσωπικού. Το μέτρο της εναλλαγής του προσωπικού να εφαρμοστεί χωρίς μείωση μισθού.

·       Να δοθούν τώρα ειδικές άδειες στις ευπαθείς ομάδες με βεβαίωση ιδιώτη γιατρού.

·       Να μειωθούν οι εργασίες, οι οποίες θα διεκπεραιώνονται στη περίοδο της πανδημίας.

·       Να σταματήσουν πλήρως οι οχλήσεις σε δανειολήπτες.

·       Να υπάρχει άμεση ενημέρωση του Σωματείου, με ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις Τράπεζες και τις εταιρείες

21/3/2020

Το Δ.Σ.