ΣΕΘ: Μέτρα ενίσχυσης για τον κορωνοϊό, στους ανθρώπους του πολιτισμού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΘ: Μέτρα ενίσχυσης για τον κορωνοϊό, στους ανθρώπους του πολιτισμού

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του Σωματείου:

Το Σωματείο Εργαζομένων Θεάματος ζητάει από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Εργασίας να καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις που επηρεάζονται από την ακύρωση των πολιτιστικών δράσεων, εκδηλώσεων, παραστάσεων, προβολών, συνεδρίων και να προβούν σε ανάλογες αποζημιώσεις. Ζητείται ακόμη να διασφαλιστούν οι πληρωμές των ανθρώπων του σύγχρονου πολιτισμού, όλων των δραστηριοτήτων, για τις παραστάσεις που ακυρώνονται ή αναβάλλονται με έκτακτα κονδύλια.


Παράλληλα, ζητούμε από το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, τα Δημοτικά ωδεία και άλλους δημόσιους Οργανισμούς, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή διάθεση και ευαισθησία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ζητούμε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των παραστάσεων και των δραστηριοτήτων, μεταφέροντας όσες παραστάσεις είναι δυνατόν την επόμενη περίοδο για να μπορέσουν να καλυφτούν οι ζημιές από την ακύρωση των δραστηριοτήτων.

Επίσης, και λόγω της φύσης της εργασίας των καλλιτεχνών, των τεχνικών και άλλων απασχολουμένων στον πολιτισμό, το σωματείο μας προτείνει να πληρωθούν μεροκάματα σε απασχολούμενους σε μουσικές σκηνές, θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Αλλά και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες πολιτιστικών χώρων καθώς και τα γραφεία παραγωγής εκδηλώσεων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
 
Το σωματείο μας τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει τα παραπάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο, προχωρώντας άμεσα στην εκπόνηση ενός προγράμματος για ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, του θεάματος και της ψυχαγωγίας, προκειμένου να στηρίξει τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού.