ΕΝΕΔΕΠ: Καταγγέλλουμε τα σωματεία των “COSCO” DPORT – Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΝΕΔΕΠ: Καταγγέλλουμε τα σωματεία των “COSCO” DPORT – Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.
Συνάδελφοι,
Χαιρετίζουμε την μαχητική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο Πειραιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όλους τους εργαζόμενους που κόντρα σε τρομοκρατία κι εκβιασμούς, κόντρα στη προπαγάνδα Κυβέρνησης, κόντρα στα σωματεία της “COSCO”- ΟΛΠ-DPORT και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα. Οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν το δρόμο, ότι με αγώνες μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή με  αξιοπρέπεια, για να είμαστε νοικοκύρηδες στο τόπο μας και στα σπίτια μας.
Η απεργιακή μάχη έστειλε αποφασιστικό ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν  θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» αφού αγωνιζομαστε  για   την ίδια μας τη ζωή,  τη δική μας και των οικογενειών μας. Όσον αφορά την ασφάλιση μας, την υγεία και πρόνοια, τη σύνταξη μας, δεν τους χαρίζουμε τίποτα.
Καταγγέλλουμε τα εργοδοτικά σωματεία των “COSCO” DPORT που με τη στάση τους βάζουν πλάτη ώστε να περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας. Είναι επικίνδυνοι και προκλητικοί, πιστά τσιράκια των αφεντικών τους. Σε συνεχή συνεργασία με τις “COSCO”, DPORT, ΣΕΒ και κυβέρνηση, σιγοντάρουν τη προσπάθεια της εργοδοσίας, να πετάξουν στα σκουπίδια την απόφαση για άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ.
Η σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής κι η επανεξέταση του ζητήματος αν δουλεύουμε σε βουνό ή χωράφι, τορπιλίζει την ήδη  υπάρχουσα απόφαση για ένταξη μας στα ΒΑΕ. Έχουν μάλιστα το θράσος να πανηγυρίζουν, όταν δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της απόφασης ενώ η εργοδοσία “COSCO” DPORT δεν κρύβει την επιδίωξη να μην ισχύσει καμιά αναδρομικότητα. Η νέα επιτροπή που θέλουν να γνωμοδοτήσει, όταν το κάνει και εφόσον το κάνει, δεν θα αναγνωρίζει τα ένσημα που έχουμε χάσει τα δέκα προηγούμενα χρόνια.
Η στάση του ΔΣ του εργοδοτικού σωματείου είναι προκλητική κι απροκάλυπτη.  Βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ας εξηγήσουν  αυτοί που έμπαιναν από την πίσω πόρτα στις απεργίες, γιατί επιδιώκουν να ψηφιστεί  νέος νόμος και να μην εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 1559/1950 και το διάταγμα 444/1970 που μας εντάσσει στα ΒΑΕ.
Είναι αυτοί που υπέγραψαν μια ΣΣΕ με τη Dport που διατηρεί τις 3μηνες συμβάσεις, τα 16 μεροκάματα, αυτοί που στηρίζουν τις προσλήψεις μέσα από συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή στο σωματείου της “COSCO” απλά και μόνο μακριά από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι.
 Η τρομοκρατία  κι οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα αλλά πολύ περισσότερο μπορούν να ανατρέψουν τη κατάσταση γιατί αφορά την ίδια μας τη ζωή.
Ζούμε καθημερινά την ανάπτυξη στο κορμί μας. Στο 1ο λιμάνι της Μεσογείου, τα εργατικά ατυχήματα κι οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται αλματωδώς. Οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών στο λιμάνι μαζί με τα καζάνια στη γειτονιά μας αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει όλη τη περιοχή, να εξαφανίσει κάθε ζωή σε απόσταση χιλιομέτρων σε περίπτωση ατυχήματος.
Αυτά είναι φαίνεται άγνωστα και μακρινά στο βουλευτή της ΝΔ Κύριο Μπογδάνο, ο οποίος μέσα από τα σαλόνια του ΣΕΒ και της “COSCO”, σε εντεταλμένη υπηρεσία, καλεί την αστυνομία και το λιμενικό να επιβάλουν την τάξη και να χτυπήσουν τους απεργούς λιμενεργάτες που παλεύουν για δουλειά με διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.  Ας απαντήσει πρώτα πως η κυβέρνηση του Κόμματος του θα βάλει σε εφαρμογή άμεσα την ένταξη στα ΒΑΕ. Άραγε πόση ώρα θα μπορούσε ο κος Μπογδάνος να αντέξει μέσα στο λιμάνι, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες να δουλέψει;
Τα τσιράκια της εργοδοσίας, εξαγορασμένοι συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο. Κανείς δεν μας χάρισε τίποτα. Με τους δικούς μας αγώνες πετύχαμε:
Η απεργιακή κινητοποίηση το καλοκαίρι 2014, με τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων  έφερε τη δημιουργία του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, του πρώτου σωματείου στο λιμάνι
Η απεργιακή κινητοποίηση το καλοκαίρι 2014, πέτυχε να αυξηθούν τα μεροκάματα από τα 12 στα 16, να καθιερωθεί Πρόγραμμα εργασίας κι όχι να ζούμε με ένα κινητό στο χέρι, έφερε τα κλουβιά για τα κουμάντα.
Η στάση εργασίας το 2016 έφερε το ασθενοφόρο και τα νέα λεωφορεία, μέχρι τότε μας μετέφεραν σαν τα γουρούνια στη σφαγή.
Οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις το καλοκαίρι του 2018 με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των συναδέλφων και τη στήριξη σωματείων απ όλο το κόσμο πέτυχε την απόφαση για ένταξη όλων των εργαζομένων στις προβλήτες της ΣΕΠ στα ΒΑΕ.
Χωρίς τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν θα είχαμε πετύχει αρκετές κατακτήσεις στο λιμάνι. Τα ΒΑΕ θα ήταν ακόμη το γιοφύρι της “Άρτας” για το λιμάνι του Πειραιά.
Σ αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις , οι εργοδοτικοι συνδικαλιστές του ΣΕΕΔΠ, μπαίνανε σαν τα ποντίκια στο λιμάνι για να πιστοποιήσουν στα αφεντικά το ρόλο τους. Σήμερα προσπαθούν να διαγράψουν από τη μνήμη μας  τον τρόπο που πετύχαμε αυτά που έχουμε σήμερα, και το πως θα πετύχουμε πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μπροστά στη εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ στο ΣτΕ για την εφαρμογή της ένταξης στα ΒΑΕ.
Κλιμακώνουμε τη δράση μας για υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για προστασία της ζωής.
.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΜΑΣ , ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ, ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΟ, ΔΥΝΑΤΟ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΕΚ του ΔΣ
Ο Πρόεδρος  Ο Γραμματέας
Μπεκρής Μάρκος     Κόκκινος Βασίλης