Μπορεί να καταβάλλεται με επιταγή ο μισθός του εργαζομένου;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μπορεί να καταβάλλεται με επιταγή ο μισθός του εργαζομένου;
  • Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στο σχετικό αποδεικτικό έγγραφο με το οποίο καταβάλλεται ο μισθός το χρονικό διάστημα που αφορά και ποια ακριβώς αξίωση του εργαζόμενου από την παροχή εργασίας καλύπτεται. Τι θεωρείται ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής και ποιος είναι ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμής.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 26034/695/2019 oι εργοδότες καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωση απόλυσής τους, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

Η καταβολή του μισθού και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Λαμβάνοντας υπόψη το Ν. 4446/2016 ,ως «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής νοείται κάθε μέσο πληρωμής, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λ.π., ενώ στην έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
– Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
– Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
– Η χρήση τραπεζικής επιταγής,
– Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.

Στον εργοδότη που δεν καταβάλει τις αποδοχές του εργαζόμενου αποκλειστικά σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου( εργαζόμενου) ,επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και στην περίπτωση που δεν αναγράφονται στα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα το χρονικό διάστημα που αφορά η καταβολή του μισθού και ποια ακριβώς αξίωση του εργαζόμενου από την εργασιακή σχέση καλύπτεται με την καταβολή.

Βασίλης Τραϊανόπουλος
Ειδικός επιθεωρητής εργασίας