«Όχι στο ξεπούλημα της Λάρκο»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Όχι στο ξεπούλημα της Λάρκο»
  • Εντυπωσιακή σε παλμό η σαββατιάτικη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Σύνταγμα.
  • «Εσπασε η προπαγάνδα τού “δεν γίνεται τίποτα”.
  • Έσπασε η προπαγάνδα αυτών που λένε ότι, αν το έχουν αποφασίσει, δεν τους αλλάζεις άποψη, δεν ιδρώνει το αυτί τους», ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αποσπάσματα του εκδοθέντος ψηφίσματος.

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που έχουμε απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να χτυπήσει τη ΛΑΡΚΟ. Αγκαλιαστήκαμε με χιλιάδες άλλους εργαζομένους από διάφορους κλάδους και έσπασε η προπαγάνδα τού ‘’κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον διπλανό του’’. Εσπασε η προπαγάνδα τού ‘’δεν γίνεται τίποτα’’. Εσπασε η προπαγάνδα αυτών που λένε ότι, αν το έχουν αποφασίσει, δεν τους αλλάζεις άποψη, δεν ιδρώνει το αυτί τους».

Η χαρακτηριστική φράση του Σωματείου Μετάλλου Φθιώτιδας, που εκδόθηκε λίγο μετά τη μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο στο Σύνταγμα, αποτυπώνει τα συναισθήματα των εργαζομένων στην εθνικής σημασίας επιχείρηση, που γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να σαλαμοποιηθεί για να πουληθούν τα κερδοφόρα τμήματά της, αλλά και το τελεσίγραφο της ΔΕΗ να εξοφληθούν χρέη εκατομμυρίων ευρώ ώς το τέλος του μήνα, που ισοδυναμεί με «λουκέτο».

Κεντρικό σύνθημα στα πανό αλλά και στα χείλη των συγκεντρωμένων ήταν «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». Ξεχωριστή νότα στη συγκέντρωση έδωσαν οι νέοι της περιοχής και κυρίως οι μαθητές του Λυκείου στο γειτονικό Μαρτίνο, που συμμετείχαν στο πλευρό των γονιών τους με απόφαση του 15μελούς συμβουλίου. Παρούσα ήταν και η ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρυμνας, η οποία με απόφαση διοίκησης ανέβαλε τον αγώνα του Σαββάτου για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Ιδιαίτερη αξία είχε και η συμπαράσταση των επαγγελματιών της περιοχής, που κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους γιατί γνωρίζουν ότι οι λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα επηρεάσουν πάνω από 20.000 επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται έμμεσα ή άμεσα με τη ΛΑΡΚΟ.

Στο αγωνιστικό «ραντεβού» του Σαββάτου στην Ομόνοια, δίπλα στους περίπου 1.200 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ με κανονικές συμβάσεις και εργολαβικούς των 800 ευρώ, στα μέλη των οικογενειών τους και στους φορείς της περιοχής βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων της Αττικής και πολίτες που προστέθηκαν στην πορεία ώς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η εκδήλωση με ενός λεπτού σιγή για να τιμηθούν όσοι άφησαν τη ζωή τους στα λατομεία και τα καμίνια της επιχείρησης. Ενας μακρύς κατάλογος που συνεχώς μακραίνει…

Ψήφισμα

«Παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε στα δύσκολα που μας περιμένουν», μας είπε ένας από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων, που δεν φάνηκε να πτοείται όταν μαζί με τους συναδέλφους του βρέθηκαν μπροστά στις κλειστές πόρτες των γραφείων της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, παρ’ όλο που είχαν ειδοποιηθεί να παραλάβουν το ψήφισμα. Εγιναν όμως οι συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που υιοθέτησαν τις προτάσεις τους, ενώ σταθερά στο πλευρό τους έχουν το ΚΚΕ, που έδωσε το «παρών» στη μεγάλη κινητοποίηση και με τον γραμματέα του Δημ. Κουτσούμπα.

«Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του λαού μας», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα της συγκέντρωσης που παραδόθηκε στη γραμματεία του προέδρου της Βουλής. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ απαιτούν:

● Κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ο παραγωγικός της χαρακτήρας.

● Χρηματοδότηση με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα μέσα από την οποία θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

● Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών.

● Θεσμοθέτηση ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας στην εργασία για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Ψαχνά Ευβοίας – λαρκο: Κι άλλος θάνατος εργάτη

Αλλος ένας θάνατος προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου, ένας 35χρονος, πατέρας δύο μικρών παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας εκφράζει τη λύπη του για τον χαμό του νέου εργαζόμενου και ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες για το περιστατικό, για το οποίο αναφέρει ότι δεν ήταν «ατύχημα» και απορρίπτει τα περί «κακιάς ώρας». Κάνει λόγο για εργατικά εγκλήματα που αποδίδει αποκλειστικά σε εργασιακό στρες, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, λειψά ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

«Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε το “ατύχημα” υπήρχε 24ωρο πόστο, ώστε να γίνεται το απαραίτητο “κουμάντο” στην ανατροπή των φορτίων. Αυτό το πόστο έχει καταργηθεί εδώ και μία δεκαετία ως αποτέλεσμα των περικοπών και της υποχρηματοδότησης που έχουν οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στη σημερινή της απαξίωση», αποκαλύπτει το συνδικάτο.

Αναδημοσίευση από efsyn – φωτό Εργασία Σήμερα