Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους

Το όνομα της εταιρείας που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των σταθμών του ΟΣΕ -ανάμεσα σε πολλά άλλα δημόσια έργα- είναι «Οικολογική Ανακύκλωση και Διαχείριση Αποβλήτων».

Η πρακτική όμως της εταιρείας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, είναι να μεταχειρίζεται σαν απόβλητα και σκουπίδια τις ίδιες τις καθαρίστριες αφήνοντάς τες απλήρωτες επί μήνες, εμπαίζοντάς τες και εκβιάζοντάς τες.

Οπως γράφουν σε χειρόγραφη καταγγελία τους προς τη διοίκηση του ΟΣΕ που κοινοποίησαν στην «Εφ.Συν.»:

«Είμαστε 38 άτομα και επί 7 συνεχή χρόνια η εταιρεία μάς οφείλει πέντε μισθούς. Εδώ και δύο χρόνια μάς έχουν καταργήσει τη μηνιαία απόδειξη αποδοχών (μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα), με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ακριβώς τις αποδοχές μας και ποιον μήνα αφορούν. Δεν έχουμε ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής.

»Παίρνουμε τηλέφωνο το λογιστήριο να μάθουμε πότε θα πληρωθούμε και μας απαντάνε ότι δεν γνωρίζουν και να κάνουμε υπομονή. Δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Ζούμε και δουλεύουμε καθημερινά σε ένα άκρως εκβιαστικό, εκφοβιστικό περιβάλλον, στο οποίο απειλείται με απόλυση όποιος εργαζόμενος κάνει καταγγελία στον ΟΑΕΔ, την Επιθεώρηση Εργασίας ή οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα».

Οπως λένε στην «Εφ.Συν.», μόνο από το 2019 τους οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον από τον Ιούλιο ώς τον Νοέμβριο και το μισό επίδομα αδείας. Απασχολούνται κυρίως με δίμηνες συμβάσεις και βιώνουν έναν διαρκή εκβιασμό ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους.

Η κ. Βάσω Τσούμπου, 60 ετών, που κατοικεί στο Δήλεσι Βοιωτίας και καθαρίζει τον σταθμό της Οινόης, έχει κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και λέει τα εξής στην «Εφ.Συν.»:

«Οι άλλες γυναίκες φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά και δεν έχουν ταμείο ανεργίας. Κι εγώ φοβόμουν, αλλά πλέον το αποφάσισα. Πέντε γυναίκες τις πλήρωσε τον Αύγουστο, για να τσακωθούμε μεταξύ μας. Ομως δεν αντέχω άλλο, τώρα θα μιλήσω, λύθηκε η γλώσσα μου».

Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι εργαζόμενες, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΣΕ, Κ. Σπηλιωτόπουλος, τους ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει εξοφληθεί για το φθινόπωρο, ενώ αντιθέτως ο εργοδότης ισχυρίζεται το αντίθετο. Η οργάνωση του αγώνα τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ζουν σε διαφορετικές πόλεις και δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Ηδη εδώ και μήνες αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμά τους να πληρώνονται εγκαίρως τους -ούτως ή άλλως πολύ χαμηλούς- μισθούς των 500 ευρώ τον μήνα, τονίζοντας ότι «δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε συνέπεια και ανθρωπιά από τους αρμόδιους στην εταιρεία όπου εργαζόμαστε επί 7 χρόνια, συνεπείς στα καθήκοντά μας καθημερινά».

Το Συνδικάτο Καθαριστών-Καθαριστριών Αττικής και περιχώρων πραγματοποίησε καταγγελία και παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΣΕ, ενημερώνοντας τον διεθύνοντα σύμβουλο ότι οι διαβεβαιώσεις της «Οικολογικής» πως εξοφλεί τις εργαζόμενες είναι ψευδείς και απαίτησε την άμεση εξόφλησή τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: efsyn