Τράπεζα Πειραιώς: Αδιαλλαξία και μένος κατά των εργαζομένων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τράπεζα Πειραιώς: Αδιαλλαξία και μένος κατά των εργαζομένων
  • Μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΟΤΟΕ παρά τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία
  •  Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 12/12 η Εκτελεστική Γραμματείας της ΟΤΟΕ για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων  
  • Νέα τριμερής συνάντηση  στο Υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 19/12

Η αδιαλλαξία της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε αδιέξοδο  την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 11/12.

«Στις 14.00 έγινε η νέα πολύωρη τριμερής συνάντηση υπό την προεδρία της γ.γ. του υπουργείου Άννας Στρατινάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τράπεζας, της ΟΤΟΕ, των Συλλόγων στην Τράπεζα Πειραιώς και απολυμένων.  Από την πλευρά της ΓΣΕΕ συμμετείχε και παρενέβη ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος Γραμματέας Οικονομικού.

Κατά τη δεύτερη τριμερή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν συζητούν με τις απολύσεις στο τραπέζι. Τόνισαν, μάλιστα, την ιδιαίτερη αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όλες τις Διοικήσεις των Τραπεζών, ότι σύσσωμος ο κλάδος τάσσεται απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις και να μην συζητά εναλλακτικές λύσεις.

Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας, όχι μόνο δεν δέχτηκαν να ανακαλέσουν τις απολύσεις των 24 συναδέλφων και να συζητήσουν λύσεις για το σύνολο των 145 που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum, αλλά αντιθέτως υπονόησαν ότι αυτές θα συνεχιστούν.  Επιπλέον, πρόσθεσαν και τους 250 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στην Intrum με Σύμβαση Δανεισμού, αφού δήλωσαν ότι και για αυτούς δεν υπάρχει καμία προοπτική απορρόφησης από την Τράπεζα, ενώ η απασχόληση και τα δικαιώματά τους είναι πλήρως διασφαλισμένα στην Intrum.

Κατά την Τράπεζα οι διαθέσιμες επιλογές για τους 115 εργαζόμενους (εξαιρώντας τους απολυμένους), είναι:

  • 35 συνολικά θέσεις στην Τράπεζα,
  • η εθελούσια έξοδος αποκλειστικά για τους 115
  • η θυγατρική Call Center PDS

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η γενική γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι αναζητά συνολική λύση που δεν θα αποκλείει κανέναν, ούτε τους μέχρι σήμερα απολυμένους. Κάλεσε τους εκπροσώπους της Τράπεζας να μεταφέρουν στο Διοικητικό της Συμβούλιο αλλά και στην Intrum την ανάγκη να βρεθεί λύση, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξουν όλες οι επιλογές.

Απέναντι σε αυτή την πρόταση του Υπουργείου η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι είναι καταρχήν θετική στο να ανοίξουν με διαφάνεια όλες οι επιλογές που προβλέπονται από τη συμφωνία. Τόνισε, δε, ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων εάν η Τράπεζα δεν επέμενε στις απαράδεκτες απολύσεις.  Από τη στιγμή που η Τράπεζα δεν τις ανακαλεί, εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε αδιέξοδο με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Κλείνοντας τη συνάντηση η Γεν. Γραμματέας κάλεσε τα μέρη να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και όρισε νέα τριμερή συνάντηση για την Πέμπτη 19/12 και ώρα 14.00», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ. Σήμερα Πέμπτη 12/12, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, για να αποφασίσει για τη συνέχιση του αγώνα, προκειμένου η Τράπεζα να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, διαβεβαίωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης, πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά, μέσα στην περίοδο των εορτών.

Ενωτικός αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων

Την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας για την ακύρωση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι 24 απολύσεις είναι «η κορυφή του παγόβουνου» μιας «αντεργατικής πολιτικής και μιας αντίληψης που θέλει αναλώσιμους τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αυτή «είναι η αρχή… το πεδίο εφαρμογής αυτής της αντίληψης ξεκινάει σήμερα από τις τράπεζες. Αλλά έπονται οι ΔΕΚΟ, έπεται η ΔΕΗ, έπεται η ΕΥΔΑΠ. Πιστεύουν σε ένα διαφορετικό κόσμο που επιφυλάσσει ένα διαφορετικό ρόλο στον εργαζόμενο. Που τον θέλει χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τη συλλογική δύναμη. Τον θέλει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, είτε αυτός είναι το κράτος, είτε ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το πώς θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία, πως βλέπουν τον ρόλο των εργαζομένων».

«Η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωτικός αγώνας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας τα εξής: «Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι απολύσεις. Θεωρώ ότι ο αγώνας σας μπορεί να οδηγήσει στην ματαίωσή τους. Να ξέρετε ότι η συντονισμένη πάλη των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν έναν διαφορετικό ρόλο για τους εργαζόμενους, που δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους, που αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, μπορεί να πετύχει πολλά. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε».