Σε απεργιακό κλοιό η Τράπεζα Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε απεργιακό κλοιό η Τράπεζα Πειραιώς
  • Πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη στην Τράπεζα Πειραιώς και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της Τριμερούς – Ανάκληση των απολύσεων ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και… ΝΔ, μετά τη συνάντηση με την ΟΤΟΕ – Η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ την Πέμπτη, μετά και την ολοκλήρωση της Τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας

Η ΟΤΟΕ ενημέρωσε την Τρίτη την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, για το πρωτοφανές πογκρόμ απολύσεων στην ιστορία του τραπεζοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ την Τετάρτη 4/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Στεργίου. Σε αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «δήλωσε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη συμφωνία και θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας. Κατά τη γνώμη του, δε, και από την πλευρά του υπουργείου θα υπάρξει ανάλογη στάση».

Γενικευμένη αυθαιρεσία, λόγω ΝΔ

Η Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνάντησή της με την ΟΤΟΕ εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις εκβιαστικές πρακτικές της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένωνκαι να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με την ΟΤΟΕ, δήλωσε πως «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα τέτοιο γεγονός δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις τράπεζες. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλίμονο αν οι τράπεζες -που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού- αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».

Οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται

«Το κλίμα γενικευμένης εργασιακής τρομοκρατίας που προωθείται, θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους και θα αποδείξει αυτό για το οποίο είχαμε από καιρό προειδοποιήσει την Διοίκηση: Ότι η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού, υπονομεύει το μέλλον της Τράπεζας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΥΤΠΕ προεξοφλώντας δυναμικές και μαζικές αντιδράσεις αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις που αποτελούν προϊόν της «εκδικητικής μανίας της διοίκησης». Πλην της ΟΤΟΕ, τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς διατύπωσαν σε ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι η απόφαση για τις 24 απολύσεις «ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας και των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί στα χρόνια της κρίσης μειώσεις μισθών και μεταβολές εργασιακών συνθηκών για να εργάζονται σήμερα σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια». Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα (αλλά καμία υπόσχεση για υποχώρηση από τον κυνισμό των μαζικών απολύσεων): «Πριν την καταγγελία των συμβάσεων, είχαν προηγηθεί, για περίπου ένα εξάμηνο, επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων στον Όμιλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, με τη μη αποδοχή της πρότασης να μετακινηθούν στην Ιntrum, όπου μεταφέρθηκε το αντικείμενο της εργασίας τους, με πλήρη διασφάλιση της θέσης απασχόλησης, των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών), των προνομίων (χαμηλότοκα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα κλπ), και μπόνους 9 μισθών, η Τράπεζα, εφαρμόζοντας τη συμφωνία της ΟΤΟΕ, πρότεινε εναλλακτικές δυνατότητες, τόσο για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας στο Όμιλο όσο και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποδέχθηκαν προτάσεις για:

– απασχόληση στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας,

– απασχόληση σε θυγατρική της Τράπεζας στην Αττική,

– ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ενισχυμένες απολαβές.

Κατόπιν αυτού, η Διοίκηση, ενεργώντας υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την Τράπεζα Πειραιώς καταβάλλοντας υπέρμετρη προσπάθεια για να επιστρέψει η Τράπεζα σε κερδοφορία και να είναι σήμερα ανταγωνιστική, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας».