Μαζικά στην Ευελπίδων οι «ενοικιαζόμενοι» της Εθνικής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαζικά στην Ευελπίδων οι «ενοικιαζόμενοι» της Εθνικής
  • Με μαζική προσέλευση στην Ευελπίδων για να απαντήσουν στην προσπάθεια της ICAP Outsourcing Solutions να μπλοκάρει την απεργία τους απάντησαν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, που αντιδρούν στην απόλυση 50 συναδέλφων τους από την Εθνική Τράπεζα μετά από ως και 20 χρόνια εργασίας – Μάρτυρας υπεράσπισης ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης

Η πρόεδρος του Σωματείου Δανειζόμενου Προσωπικού τραπεζικού τομέα Βασιλική Χριστοπούλου, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, θύμισε αρχικά ότι την περασμένη Παρασκευή «είχαμε γενική απεργία γιατί έχουν απολύσει 50 “ενοικιαζόμενους” εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα … Μερικοί δούλευαν για 20 χρόνια, δεν έχει τηρηθεί κανένα απολύτως κοινωνικό κριτήριο, μεταξύ τους είναι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με μονογονεϊκές οικογένειες, κτλ. … Οι τράπεζες ήταν ευαγή ιδρύματα μέχρι να αναχρηματοδοτηθούν, τρεις φορές κι όλας. Τώρα, είναι αυτό που ήταν πάντα…» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Την ώρα ωστόσο που η νέα Γενική Συνέλευση αποφάσιζε κλιμάκωση κινητοποιήσεων με συνεχόμενες 24ωρες, η ICAP Outsourcing Solutions, εταιρεία «ενοικίασης» εργαζόμενων, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, ενώ δεν έχει αυτή το διευθυντικό δικαίωμα. «Αλλά είναι αυτοί που θίχθηκαν…», όπως είπε η ίδια, ενώ εξήρε την στάση και βοήθεια του πρώην ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος θα καταθέσει υπέρ τους.

Διευκρίνισε επίσης ότι για την εξαγγελία των απεργιών έχουν σταλεί τα εξώδικα, όπως προβλέπει ο νόμος, τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στην τράπεζα όσο και στις υπόλοιπες εταιρείες που «νοικιάζουν» στην Εθνική Τράπεζα. «Τώρα, το γιατί “θίχθηκε” μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία, μένει να το δούμε… Μας έχουν κάνει μήνυση, όλοι αυτή την στιγμή είμαστε καθ` οδόν για Ευελπίδων. Για να δουν ότι δεν είναι κατάχρηση εξουσίας αυτό το πράγμα. Ίσα-ίσα, είναι από τη βάση, υπάρχουν και φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν… Δεν ξέρω τι προσπαθούν, αλλά αυτό δεν είναι τρομοκρατία, αν αυτό πιστεύουν. Ίσα-ίσα που εξαγριώνουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο».

Οι εργαζόμενοι όπως τόνισε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτός δεν έγινε ποτέ. «Έχουμε στείλει email στην εταιρεία πάνω από 10 ημέρες, να συζητήσουμε το θέμα των απολύσεων. Ανταποκρίθηκε προχθές, για να γίνει συζήτηση την Τρίτη, αφού είχαν τελειώσει με τις απολύσεις και αφού μας είχαν κάνει την μήνυση. Εάν αυτό δεν είναι εμπαιγμός, τι είναι; … Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμά μας … δεν είμαστε του πεζοδρομίου, εάν πάρουν τους απολυμένους πίσω, εμείς γυρίζουμε πίσω να εργαστούμε -και τώρα, από την Ευελπίδων. Εάν όμως θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας τρομοκρατήσουν, θα μας κάψουν, τότε τους έχω νέα… Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιδράσεις… δεν την εφηύραμε εμείς την απεργία, είναι το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι».

Σχολίασε εξάλλου την «κανονικότητα» που φαίνεται να επιστρέφει στα εργασιακά, «καταργήθηκε η αιτιολογημένη απόλυση και τώρα η εταιρεία μας προσάπτει ότι βάζουμε θέμα επαναπροσλήψεων και ζητάμε έναρξη διαλόγου με την Εθνική Τράπεζα. Γιατί αφού δεν υπάρχει θέμα αιτιολογημένης απόλυσης και συνευθύνη (σ.τ.σ. ενοικιαστή και τελικού εργοδότη του εργαζόμενου), αυτά που λέμε δεν ευσταθούν … Απλά, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στο μέλλον. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς, απλώς είμαστε από τα λίγα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα που έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε. Φανταστείτε την μεγάλη εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γι` αυτό, «ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί στα σωματεία του -και αν δεν έχουν, να φτιαχτούν. Πρέπει να έρθει από τα κάτω και να γίνει μία πολύ μεγάλη ζύμωση, γιατί μας παίρνουν κεφάλια, έχουμε περάσει κυριολεκτικά από την κρεατομηχανή. Και όλα τα προηγούμενα, μνημονιακά χρόνια, αλλά και τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο -και κινδυνεύουμε να ξαναμπούμε, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη περισσότερο. … Δεν θα μας κάμψουν, αν αυτό ελπίζουν δεν περνάει. Ο κόσμος στην κινητοποίηση του κτιρίου της Πειραιώς 74, είναι τώρα στην Ευελπίδων 400 άτομα και υπάρχει μεγάλο κύμα συμπαράστασης από σωματεία με ψηφίσματα συμπαράστασης».