Στήνουν εργασιακή «γαλέρα» στη ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στήνουν εργασιακή «γαλέρα» στη ΔΕΗ
  • Ταφόπλακα στις ΣΣΕ, αλλά και στις επιχειρησιακές συμβάσεις!
  • Οι πολλοί «εργολαβικοί», οι «γαλάζιοι» golden boys με «συνταγή» από το 1993!
  • Μοντέλο εργασιακής αποσάρθρωσης για όλες τις εταιρίες του Δημοσίου

Βασική στόχευση του νομοσχεδίου, είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ. Παρά την κατηγορηματική αντίθεση των εργαζομένων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ), η κυβέρνηση επιμένει στη θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων στις νέες προσλήψεις στην επιχείρηση που θα δημιουργήσουν εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Με το ίδιο νομοθέτημα προβλέπει την παροχή μπόνους για τα διευθυντικά στελέχη, στο όνομα της προσέλκυσης golden boys από την αγορά.

Ανάλογη επιλογή είχε γίνει το 1993 από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., που οδήγησε σε αθρόες προσλήψεις «γαλάζιων» ψηφοφόρων, με υψηλούς μισθούς και σε ειδικότητες που δεν ήταν χρήσιμες για τη ΔΕΗ.

Οι αλλαγές στα εργασιακά της ΔΕΗ, που αναμένεται να επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αποτελούν οπισθοδρόμηση σε σχέση με την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργολαβικών εργαζομένων σε περίπτωση ατυχήματος.

Έ. Αχτσιόγλου: Καταργούν με νόμο την ίση αμοιβή για ίση εργασία

«Η κυβέρνηση επιδιώκει τη γενικευμένη υποβάθμιση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «γίνεται ευθεία νομοθετική παρέμβαση στην ισχύουσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία ισχύει μέχρι το 2021. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει αντισυνταγματικά στο περιεχόμενο της σύμβασης και ορίζει ότι αυτή η συλλογική σύμβαση δεν θα ισχύει για κανέναν εργαζόμενο ο οποίος θα προσληφθεί από τώρα και στο μέλλον».

Δημιουργούνται, πρόσθεσε, «εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τους παλιούς να έχουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας και τους νέους με χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας, οι οποίοι θα πέσουν στον κατώτατο μισθό, χωρίς επιδόματα και δικαιώματα που προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Αυτό αποστρέφεται κάθε έννοια ισότητας. Η απλή αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία καταλύεται απροκάλυπτα».

Επιβεβαιώνεται, υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι η γενικευμένη μείωση των μισθών και η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Λίγο μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου και το χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο όνομα των επιχειρησιακών, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μία επιχειρησιακή σύμβαση είναι αποδεκτή μόνο αν μειώνει μισθούς και αν αυτό δεν γίνεται παρεμβαίνει η ίδια με νόμο και το κάνει».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, τέλος, ότι «με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ έχουμε απόλυτη αδιαφάνεια στις νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ, έχουμε αποστροφή της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και έναν ανοιχτό διάδρομο για ρουσφετολογικές προσλήψεις», ενώ σημείωσε ότι είναι «υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί μονιμότητας στη ΔΕΗ +0,89%, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012».

Ο Κ. Χατζηδάκης «ξέχασε»…

Ο Κωστής Χατζηδάκης, που είναι ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, αναγκάστηκε πάντως να «ξεχάσει» δύο βασικά «επιχειρήματα», στα οποία πόνταρε για να βγάλει στη σέντρα τους εργαζομένους στη ΔΕΗ και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Αποδείχτηκε ότι δεν είχε βάση η δήθεν κατάργηση της μονιμότητας, που ισχύει από το 2012! Με τον νόμο 4046 έχουν απελευθερωθεί οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεν τον βόλεψε ούτε η μείωση της έκπτωσης από το 75% στο 30% στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. Το μέτρο είχε κυρωθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 1990, της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και έχει ενσωματωθεί στις μετέπειτα συλλογικές συμβάσεις. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέφυγε την παγίδα και δεν το έκανε «σημαία», αλλά επιφυλάσσεται να το διεκδικήσει μέσω των δικαστηρίων, εφόσον το μέτρο καταργηθεί από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εθελουσία – μετατάξεις

Το νομοσχέδιο διατηρεί τις ρυθμίσεις για εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στη ΔΕΗ και μετατάξεις στο Δημόσιο για νέους που δουλεύουν σε λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν. Το πρώτο σκέλος αποτελεί αρμοδιότητα της ΔΕΗ, αλλά το υπουργείο επέλεξε να παρέμβει, απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς πρόγραμμα και αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, που απουσιάζει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που έχει εκφραστεί αρνητικά για το μέτρο, υπολογίζει ότι, με βάση την ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 250.000 ευρώ ανά αποχωρούντα εργαζόμενο, για να καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, τους μισθούς μιας πενταετίας και την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Το υπουργείο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις για την καθολική υπηρεσία, στην οποία θα ενταχθούν και ιδιώτες πάροχοι. Σήμερα μόνον η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ηλεκτροδοτεί νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους, αλλά επεκτείνεται στις πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, από τρεις της αρχικής πρόβλεψης, χωρίς να αποκλείονται και νέες αλλαγές.

Πηγές: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – ΑΥΓΗ