ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙΥΕ για διοργάνωση “Λευκής Νύχτας” στην Ανδραβίδα Ηλείας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙΥΕ για διοργάνωση “Λευκής Νύχτας” στην Ανδραβίδα Ηλείας

Αθήνα,  30/7/2018

 

Προς

Τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

κ. Γεώργιο  Γεωργιόπουλο

 

Υπόψη:

Διευθύντρια Δ/νσης Ανάπτυξης  Π.Ε Ηλείας <bkara@ilia.pde.gov.gr>

κας  Βασιλικής Καρακίτσου

 

ΘΕΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»,  ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ 18/8/2018

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Σχετικά με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας για διοργάνωση “Λευκής Νύχτας” στις 18/8/2018 σας ενημερώνουμε ότι:

Η πάγια και σταθερή θέση της Ομοσπονδίας μας, η οποία και εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων Πανελλαδικά,  αλλά και όλων των σωματείων μελών μας στο Εμπόριο,  αναφορικά με την διοργάνωση «λευκών νυχτών» σε διάφορους δήμους της χώρας, είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Και τούτο διότι, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά και στον κλάδο του Εμπορίου γενικότερα.

Δεν πρόκειται για κάποιες σποραδικές και κατ΄ εξαίρεσιν εκδηλώσεις. Στο όνομα της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» και προς αμοιβαίο όφελος, ορισμένων τοπικών εξουσιών και κάποιων εκ των εμπόρων της κάθε περιοχής, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, κατά κανόνα, αναγκάζονται εκβιαστικά να εργαστούν κατά την διάρκεια της λευκής νύχτας πέραν του συνήθους ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αρκετές ώρες τόσο υπερωριακά όσο και αργά τη νύχτα. Η δε εργασία αυτή για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συνήθως απλήρωτη και αδήλωτη και δεν αναπληρώνεται καν με ρεπό.

Παράλληλα, πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν συνεισφέρουν ούτε στην ανάπτυξη του Εμπορίου, ούτε στην εξυπηρέτηση του Τουρισμού.

Αφενός μεν, οι υφιστάμενες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων είναι εξαιρετικά υπεραρκετές για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών, αφετέρου οι λευκές νύχτες συνδυάζονται σχεδόν πάντα με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (και τελευταία και τις εθιμικές αργίες) και τις «μαύρες Παρασκευές»  (Black Fridays).

Όλα αυτά εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια μαζί και αποτελούν ουσιαστικά  εργαλεία απορρύθμισης των εργασιακών μας σχέσεων, αλλά εντέλει και εργαλεία επιβολής αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις,  malls, εκπτωτικά  χωριά κ.ο.κ., σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πρακτικές με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και να αυξάνεται η ανεργία.

Ως εκ τούτου, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και στις λευκές νύχτες και ζητούμε να ληφθεί απόφαση για απαγόρευσή της.

 

Κοινοποίηση:

  • Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πύργου