Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 – Έρχεται νομοσχέδιο τον Οκτώβριο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 – Έρχεται νομοσχέδιο τον Οκτώβριο!

Ο κύβος ερρίφθη… Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προγραμματίζει να φέρει τον Οκτώβριο στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται η μη εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα πρόκειται για αναβολή ή ακύρωση του ιδιαίτερα σκληρού μέτρου που αφορά περίπου 2 εκατ. συνταξιούχους. Σήμερα, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ειδική σύσκεψη για το θέμα, στην οποία λήφθηκαν και οι τελικές αποφάσεις.

Του Μιχάλη Σιάχου

Όπως όλα δείχνουν, δεν είναι τυχαίο ή μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα το γεγονός ότι πληθώρα κυβερνητικών στελεχών όλο το προηγούμενο διάστημα αφήνουν επιμελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της προγραμματισμένης μείωσης των συντάξεων. Και μπορεί ακόμα τεχνικά και πολιτικά να είναι αδύνατον να εξαγγελθεί από τώρα επίσημα -τυπικά η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο τον Αύγουστο-, αλλά οι αποφάσεις στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ληφθεί και ο σχεδιασμός έχει γίνει.

Η επιλογή, μάλιστα, του Οκτωβρίου για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «πατάει» σε συγκεκριμένο προγραμματισμό και δεδομένα. Θα έχει προηγηθεί η ΔΕΘ (αρχές Σεπτέμβρη), στην οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» για τη μετα-μνημονιακή εποχή και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο φιλολαϊκών παρεμβάσεων, όπως οι φοροελαφρύνεις κ.λπ.

Επίσης τον Οκτώβριο, θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών και, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, τεκμηριωμένα, με βάση και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, θα αφήνει το δημοσιονομικό χώρο για το νομοσχέδιο που θα ακυρώνει ή θα αναβάλει την περικοπή των συντάξεων.

Όπως σημειώθηκε και πιο πριν, ακόμα δεν είναι σαφές πού τελικά θα κάτσει η… μπίλια. Αν, δηλαδή, η περικοπή των συντάξεων θα ανασταλεί οριστικά ή θα μετατεθεί για ένα ή δύο χρόνια, κάτι που φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο. αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου και θα δοθεί από τους δανειστές το όποιο «πράσινο φως». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για λόγους… τάξης, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής επιτήρησης, ενδέχεται να ανασταλεί η εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων μόνο για έξι μήνες, όπως έγινε και με τον ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κάτι που η κυβέρνηση για εκλογικούς λόγους απεύχεται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις σήμερα το πρωί μιλώντας στον Σκάι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα που διαθέτει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια να νομοθετήσει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ απλό και δεν είναι ισχυρισμός και το επιβεβαίωσε και ο κ. Μοσκοβισί. Φεύγοντας από τα μνημόνια η υποχρέωσή μας είναι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ο τρόπος είναι δική μας επιλογή. Μπορούμε να φέρουμε νέο νόμο για να αλλάξουμε την παρούσα ψηφισμένη κατάσταση»!

Αντίστοιχα διαρκείς είναι οι σχετικές έμμεσες αναφορές και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, με χαρακτηριστικότερα όσα είχε πει στον RealFM στις 15 Μαΐου. Τότε ο κ. Πετρόπουλος είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι «απαντώ μόνο σε αυτό που εμφανίζουν ως βεβαιότητα κάποιοι, ότι εμείς θα φέρουμε οπωσδήποτε τις μειώσεις. Δεν είναι αυτό ούτε απαραίτητο, ούτε αναγκαίο. Θα κριθεί από τις εξελίξεις των οικονομικών μας δυνατοτήτων, από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης, που πάει καλά».

«Η διάταξη για την περικοπή των επανυπολογισμένων συντάξεων μπήκε με έναν νόμο μεταγενέστερο του 4387 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου). Δεν μπήκε εξ αρχής, επομένως είναι ad hoc περίπτωση περικοπής μέχρι 18% το ανώτερο εκεί που προκύπτει προσωπική διαφορά, δεν αλλάζει το σύστημά μας. Επειδή είναι ad hoc, εκεί μπορούμε να κάνουμε -χωρίς να κλυδωνίζεται το σύστημα συνολικά- παρεμβάσεις στα πλαίσια της πολιτικής που έχει η κυβέρνηση να προστατεύει τις συντάξεις και κυρίως τις χαμηλότερες. Θα δούμε τι περιθώρια έχουμε», είχε υπογραμμίσει τότε ο κ. Πετρόπουλος.

 

Αναδημοσίευση από : asfalistiko.gr