ΣΕΗ: Η Συλλογική Σύμβαση για το ελεύθερο θέατρο, άρχισε να υπογράφεται από θεατρικούς επιχειρηματίες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΗ: Η Συλλογική Σύμβαση για το ελεύθερο θέατρο, άρχισε να υπογράφεται από θεατρικούς επιχειρηματίες

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΓΙΝΕ!

Ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Από την Δευτέρα 11/03/2024, η ψηφισμένη από την Γενική μας Συνέλευση Συλλογική Σύμβαση για το ελεύθερο θέατρο, άρχισε να υπογράφεται από θεατρικούς επιχειρηματίες.

Για πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια που η ΣΣΕ στο ελεύθερο θέατρο σταμάτησε να υπογράφεται, το κείμενο της Συλλογικής μας Σύμβασης, όπως προέκυψε μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων, φέρει υπογραφές και σφραγίδες των συμβαλλόμενων μερών (ΣΕΗ και εκάστοτε θεατρικού επιχειρηματία).

Στόχος μας είναι η σύμβαση να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/9/2024 και να διαρκέσει για δύο έτη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η σύμβαση να συνυπογραφεί από αριθμό παραγωγών ή/και εργοδοτικών ενώσεων ικανό να καλύπτει το 51% του συνολικού αριθμού των ηθοποιών που εργάζονται στο θέατρο.

Μια σύμβαση 14 σελίδων που για πρώτη φορά:

– Αναγνωρίζει την εργασία του ηθοποιού ως ενιαία για όλο τον κλάδο

– Διαρκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον τρεις μήνες για κάθε νέα παραγωγή

– Μέσα στους οποίους, με ένα εμπροσθοβαρές σχήμα, αναγνωρίζει ως βαρύνουσας σημασίας την εργασία στην πρόβα (που σαφώς περιλαμβάνει τη μελέτη, την εκμάθηση, πιθανά ειδικά μαθήματα, τις γενικές πρόβες, τα fittings, τη συμμετοχή στη δημοσιότητα της παράστασης) και προβλέπει τις κατ’ ελάχιστον 45 πρόβες (όπως στο Εθνικό και ΚΘΒΕ) με αμοιβή με μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (πλήρες θεατρικό ένσημο)

– Για την περίοδο των παραστάσεων (διάρκειας τουλάχιστον 1,5 μήνα), προβλέπει 4 κατηγορίες αμοιβής ανάλογα με τον αριθμό των παραστάσεων ανά εβδομάδα (1-3, 4-6, 7-8) και το είδος του κοινού (ενήλικο – παιδικό)

– ειδικά για τις καλοκαιρινές παραγωγές προβλέπει μόνο πλήρη απασχόληση για όλο το διάστημα της ατομικής σύμβασης

– αναγνωρίζει ξεχωριστά τα συγγενικά δικαιώματα του ηθοποιού

– φροντίζει σχεδόν για κάθε πτυχή της εργασίας (άδειες, αργίες, αριθμός παραστάσεων, εκτός έδρας αποζημίωση, περιοδείες – διάρκεια ταξιδιού, χρόνος ανάπαυσης, περιοδείες στο εξωτερικό, ωράριο προβών, πρόγραμμα εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, φροντίδα ένδυσης και εξάρτησης μεταξύ πολλών άλλων).

Σας καλούμε να διαβάσετε το αναρτημένο αρχείο Pdf με το κείμενο της σύμβασης.

    Καλούμε όλους τους παραγωγούς ανεξαρτήτως είδους εταιρείας που κατέχουν να υπογράψουν την σύμβαση.

    Ήρθε επιτέλους καιρός να μπει ένα πλαίσιο στην εργασία μας, να αμοιβόμαστε από την πρώτη μέρα εργασίας μας και να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματά μας για την εργασία που παρέχουμε.

    Ως διοίκηση, θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για την πορεία των υπογραφών και δεσμευόμαστε πως θα λάβουμε κάθε πρωτοβουλία και θα ασκήσουμε κάθε είδους πίεση ώστε η σύμβαση αυτή να καταστεί υποχρεωτική για όλους.

Ας είμαστε όλοι και όλες μαζί σε αυτή τη διαδρομή με στόχο την ημερομηνία 1/9/2024.

Να κάνουμε πράξη τα όσα ζητάμε!