Χόλιγουντ: Οι ηθοποιοί «νίκησαν» τα μεγάλα στούντιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χόλιγουντ: Οι ηθοποιοί «νίκησαν» τα μεγάλα στούντιο

Οι κολοσσοί της Disney, του Netflix, της Warner Bros και της Universal αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στους ηθοποιούς τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των κατώτατων μισθών και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ καθιερώνει «για πρώτη φορά» ένα σύστημα με μπόνους για τις αναμεταδόσεις σε streaming

Είναι η στιγμή που ο Γολιάθ του αμερικανικού καπιταλισμού –στην πιο λαμπερή μορφή του μάλιστα, αυτή της βιομηχανίας του θεάματος– ηττάται από τους Δαβίδ. Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ –όχι τα μεγάλα ονόματα αλλά οι ανώνυμοι και χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες της βιομηχανίας– νίκησαν τα στούντιο. Η μεγάλη απεργία που έχει παραλύσει εδώ και μήνες την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις ΗΠΑ και έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία, τερματίστηκε καθώς οι ηθοποιοί ήρθαν σε συμφωνία με τους παραγωγούς για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που δικαιώνει τους αγώνες τους. Οπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA, η απεργία των 118 ημερών, τερματίζεται από τις 9 Νοεμβρίου, χάρη σε μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση για τους ηθοποιούς, η αξία της οποίας «υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Το SAG-AFTRA θα δώσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τα στούντιο, όμως διαβεβαίωσε τα μέλη του πως αυτή έχει «εξαιρετική εμβέλεια». Περιλαμβάνει κυρίως μια σημαντική αύξηση των κατώτατων μισθών και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ καθιερώνει «για πρώτη φορά» ένα σύστημα με μπόνους για τις αναμεταδόσεις σε streaming. Για να επιστρέψουν οι ηθοποιοί στα πλατό και να αρχίσουν και πάλι τα γυρίσματα, οι 160.000 ηθοποιοί, χορευτές και κασκαντέρ, που είναι μέλη του SAG-AFTRA, θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν τη νέα συλλογική σύμβασή τους με ψηφοφορία. Πρόκειται για ένα στάδιο που θεωρείται τυπικό.

Mεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ γιόρτασαν το τέλος της απεργίας. «Η επιμονή αποδίδει!», αναφώνησε μέσω Instagram η Τζέιμι Λι Κέρτις.

«Είμαι πολύ ευτυχής που καταλήξαμε όλοι σε μια συμφωνία», χαιρέτισε ο Ζακ Εφρον από το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας της ταινίας «Iron Claw». «Ας ξαναπιάσουμε τη δουλειά, εμπρός, είμαι πολύ χαρούμενος». Οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία διεξάγονταν σχεδόν καθημερινά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, συχνά με τους ίδιους τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Disney, Netflix, Warner Bros και Universal. Αυτό συνέβαινε επειδή η ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτή την κινητοποίηση γινόταν πιεστική. Εκτός από λίγες διασημότητες, για τους περισσότερους ηθοποιούς ήταν όλο και πιο δύσκολο να τα βγάλουν πέρα χωρίς δουλειά. Μερικοί μάλιστα είχαν στραφεί προς άλλη απασχόληση. Τα στούντιο από την πλευρά τους είχαν τεράστια κενά στα χρονοδιαγράμματά τους για τις πρεμιέρες της επόμενης χρονιάς και πέραν αυτής, καθώς έχουν αναβληθεί μεγάλες παραγωγές, όπως η δεύτερη πτυχή του «Dune» ή η σειρά «Stranger Things». Η ένωση Alliance of Motion Picture and Television Producers (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, AMPT), η οποία εκπροσωπούσε τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο υπόδειγμα» για τον τομέα. Η εργοδοσία «περιμένει με ανυπομονησία να ξαναπιάσει η βιομηχανία τη δουλειά της για να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: Protagon.gr