Δικαίωση για τους εργαζόμενους της Μαλαματίνα -Παράνομες έκρινε το δικαστήριο τις προσλήψεις απεργοσπαστών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δικαίωση για τους εργαζόμενους της Μαλαματίνα -Παράνομες έκρινε το δικαστήριο τις προσλήψεις απεργοσπαστών

Σε μια σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους απολυμένους εργαζόμενους της Μαλαματίνα προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ’αριθμον 13096/2023 απόφαση του, καθώς έκρινε ότι η πρόσληψη εργαζομένων, ακόμη και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμη και με μεταφορά σε άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου, είναι άκυρη όταν γίνεται εν μέσω απεργιών.

Το σωματείο εργαζομένων της Μαλαματίνα είχε προσφύγει στα δικαστήρια τόσο ενάντια στις παράνομες απολύσεις απεργών συνδικαλιστών όσο και ενάντια στις προσλήψεις συμβασιούχων εν μέσω απεργίας καταγγέλλοντας ότι με τον τρόπο αυτό η νέα διοίκηση της Μαλαματίνα συγκροτεί παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό παραβαίνοντας τη σχετική εργατική νομοθεσία. Οι προσλήψεις, όπως κατήγγειλαν πολλές φορές οι απολυμένοι είναι παράνομες ακόμη και για τον αντεργατικό νόμο 4818 (Νόμο Χατζηδάκη).

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με προσφυγές της εταιρείας κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν δικαιώσει τους απεργούς ενώ η εταιρεία, όπως έχει καταγγείλει επίσης πολλές φορές το σωματείο, ακολουθούσε την πρακτική των αναβολών στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου της Μαλαματίνα Τ. Παπαγγέλλου στο faceboοk «αυτό που φωνάζουμε έναν χρόνο, έγινε επιτέλους δεκτό και από τη Δικαιοσύνη. Οι απεργοσπάστες πρέπει να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο»

Επιπλέον, αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι όταν οι απεργοί διαδήλωναν κατά της παράνομης εισόδου απεργοσπαστών στο εργοστάσιο είχαν δίκιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακρόχρονος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στη Μαλαματίνα αντιμετωπίστηκε από άγρια αστυνομική καταστολή, τραυματισμούς και συλλήψεις εκ μέρους της αστυνομίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια. Παράλληλα η εργοδοσία αρνούνταν να αναγνωρίσει το σωματείο των εργαζομένων με το οποία υπέγραφε επί χρόνια συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ προχωρούσε σε εκφοβιστικές ενέργειας κατά των απεργών και των απολυμένων, προσπαθώντας να ποινικοποιήσει ακόμη και την καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τα αιτήματα της απεργίας.

αναδημοσίευση από: alterthess.gr/