ΕΦΚΑ / Αδήλωτη εργασία και φοροδιαφυγή για 6 στις 10 επιχειρήσεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΦΚΑ / Αδήλωτη εργασία και φοροδιαφυγή για 6 στις 10 επιχειρήσεις

Θερίζουν η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, καθώς σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν αδήλωτους, δηλαδή ανασφάλιστους, εργαζόμενους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούν «μαϊμού» επιχειρήσεις με άλλο ΑΦΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έκθεσης του ΕΦΚΑ, 6 στις 10 επιχειρήσεις στους κλάδους γεωργία, αλιεία και δασοκομία διαπιστώθηκε ότι καταφεύγουν σε υποδηλωμένη απασχόληση, καθώς σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι μικρότερο, ενώ αρκετές επιχειρήσεις και από άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσιάζουν εικονικές θυγατρικές επιχειρήσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία, στις οποίες όμως μεταφέρουν όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εργαζομένων τους.

Στις θυγατρικές αυτές η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ εντοπίζει… αλλοδαπούς και υπερήλικες χωρίς την παραμικρή οικονομική επιφάνεια, ενώ κατά κανόνα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, τη μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζουν οι κλάδοι μεταποίησης κλωστοϋφαντουργικών υλών, ένδυσης και βιομηχανίας δέρματος (28,5%), μεταποίηση-υπόλοιπες δραστηριότητες (15,1%), επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (15%) και οι κατασκευές (11,8%).

Οσον αφορά την αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ εντοπίζεται στον κλάδο της μεταποίησης και των κλωστοϋφαντουργικών υλών, της ένδυσης και βιομηχανίας δέρματος (30,5%) με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αλλά και συγκριτικά με τον μέσο όρο του 6%. Στην απασχόληση εκτός ωραρίου, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζουν οι κλάδοι μεταποίησης κλωστοϋφαντουργικών υλών, ένδυσης και βιομηχανίας δέρματος (25,6%) και δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής εστίασης (25,6%).

Τέλος, στους κλάδους στους οποίους βρέθηκαν οι μεγαλύτερες διαφορές στη δηλωμένη σε σχέση με την πραγματική απασχόληση το υψηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στον κλάδο γεωργία, δασοκομία, αλιεία (57,3%), παρόλο που οι έλεγχοι στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι υψηλοί σε απόλυτες τιμές. Ακολουθούν οι κλάδοι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (50,3%), υπόλοιπες δραστηριότητες της μεταποίησης (43,8%), επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (42,6%), εκπαίδευση (38%), καθώς και ενημέρωση και επικοινωνία (36,9%).

Οι επιχειρήσεις «μαϊμού» και πώς δουλεύουν

Η συστηματική και διαχρονική αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ήδη ασφαλισμένους εκδηλώνεται με τις ακόλουθες μορφές:

* Δημιουργία εικονικών θυγατρικών επιχειρήσεων, χωρίς να προκύπτει εμφανώς ότι είναι συνυπεύθυνες, με σκοπό τη μεταφορά του προσωπικού μεταξύ των επιχειρήσεων ή και τη μεταφορά των ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία. Παράλληλα, διαπιστώνεται η εικονική ασφάλιση των μελών διοίκησης ή προσώπων της οικογένειάς τους ή του περιβάλλοντός τους στις εικονικές αυτές θυγατρικές.

* Ορισμός υπευθύνων των επιχειρήσεων (διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κ.λπ.) κατά κύριο λόγο «αχυρανθρώπων» χωρίς οικονομική επιφάνεια ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται κυρίως για άτομα προχωρημένης ηλικίας (ακόμη και πάνω από 90 ετών), τα οποία συνήθως δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, ή αλλοδαπών ή νομικών προσώπων εξωτερικού, που δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

πηγή: https://www.avgi.gr/ – Ανδρέας Πετρόπουλος