Χάος στο Hollywood: Απεργούν οι σεναριογράφοι, «κόβονται» ταινίες, σειρές και εκπομπές

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χάος στο Hollywood: Απεργούν οι σεναριογράφοι, «κόβονται» ταινίες, σειρές και εκπομπές

Απεργούν από σήμερα 11.500 σεναριογράφοι της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της τηλεόρασης του Χόλιγουντ, βάζοντας τέλος στην εργασιακή ειρήνη που επικρατούσε τα τελευταία 15 χρόνια στον χώρο αυτό και θέτοντας σε κίνδυνο πολλές παραγωγές.

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους σεναριογράφους ανακοίνωσαν ότι κατεβάζουν τα στυλό και κλείνουν τους υπολογιστές, καθώς απέβησαν άκαρπες  οι επαφές με τις εταιρίες παραγωγής για την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών, δήλωσε από την πλευρά της ότι η πρότασή της περιλαμβάνει «γενναίες αυξήσεις για τους συγγραφείς» και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Ένα από τα σημεία διαφωνίας, σύμφωνα με τις εταιρίες παραγωγής, είναι το έτοιμα του συνδικάτου των συγγραφέων να είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες να προσλαμβάνουν σεναριογράφους τα τηλεοπτικά σόου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «είτε χρειάζονται, είτε όχι».

ΟΙ σεναριογράφοι από την άλλη κατηγορούν τις εταιρίες για «αμετακίνητη στάση στις διαπραγματεύσεις που δείχνει την πρόθεση περαιτέρω υποβάθμισης του επαγγέλματος της συγγραφής».

Η διαμάχη αυτή έφερε στα χαρακώματα 11.500 σεναριογράφους, απέναντι στα μεγάλα στούντιο, όπως η Universal αι η Paramount αλλά και τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία παραγωγών, όπως οι εταιρίες  Netflix, Amazon και Apple.

Οι σεναριογράφοι μιλούν για κινητοποιήσεις με στόχο «την επιβίωση της συγγραφής ως επαγγέλματος».

ΟΙ εταιρίες παραγωγής λένε ότι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με προτεραιότητα τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της βιομηχανίας», με δεδομένη την διαρκώς μεταβαλλόμενη βιομηχανία, καθώς μειώνεται η τηλεθέαση στο δίκτυο και την καλωδιακή τηλεόραση.

Για τους καταναλωτές η άμεση συνέπεια θα είναι ο τερματισμός διάφορων τηλεοπτικών σόου, όπως τα δημοφιλή στις ΗΠΑ  “Saturday Night Live,” “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” και  “The Late Show With Stephen Colbert” .

Μία παρατεταμένη διακοπή των παραγωγών θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες στις τοπικές  οικονομίες, ιδιαίτερα για επαγγέλματα που λειτουργούν βοηθητικά σε παραγωγές, όπως οι οδηγοί, τα καθαριστήρια κοστουμιών, οι ξυλουργοί και οι  εργάτες ξυλείας. Όταν οι σεναριογράφοι κατέβηκαν σε απεργία 100 ημερών το 2007, η οικονομία του Λος Άντζελες υπέστη απώλειες 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΟΙ σεναριογράφοι πέρα από την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, όπως οι αποζημιώσεις για τις επαναλήψεις κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, επιδιώκουν να τεθούν σαφείς κανόνες για την χρησιμοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις παραγωγές.

Οι σεναριογράφοι έχουν απεργήσει έξι φορές τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν αποδείξει ότι αντέχουν σε παρατεταμένες κινητοποιήσεις. Το 2007 έκαναν απεργία επί 100 μέρες και το 1988 οι κινητοποιήσεις διήρκεσαν 153 μέρες. Επίσης έχουν επιδείξει μία αξιοσημείωτη ενότητα: στα μέσα Απριλίου, σε ψηφοφορία  που έγινε για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, υπέρ τάχθηκε το 98% από τα περισσότερα από 9.000 μέλη του συνδικάτου που ψήφισαν.

αναδημοσιευση απο: topontiki.gr/

Χρίστος Καλουντζόγλου