Το διάγγελμα Μακρόν έριξε λάδι στη φωτιά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το διάγγελμα Μακρόν έριξε λάδι στη φωτιά

Η δεκάλεπτη τηλεοπτική ομιλία του Γάλλου προέδρου για το συνταξιοδοτικό, αντί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, προκάλεσε νέες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με την αστυνομία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις

● Συνδικάτα και Αριστερά προετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων με σημείο καμπής την Πρωτομαγιά.

Το χθεσινό δεκάλεπτο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν προσέθεσε κανένα νέο στοιχείο σε σχέση με την αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά αντιθέτως η επιμονή του να την εφαρμόσει, παρά το γεγονός ότι -όπως είπε- αντιλαμβάνεται πως οι Γάλλοι δεν την επιθυμούν, έριξε λάδι στη φωτιά. Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στις πλατείες των περισσότερων μεγάλων πόλεων, όπου τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την αστυνομία για μια ακόμα φορά δεν έλειψαν.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί με σημείο καμπής την Πρωτομαγιά, όπου τα συνδικάτα έχουν ήδη ζητήσει από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα ενταθούν, αρχής γενομένης από τους οδοκαθαριστές που όπως έχουν δηλώσει θα αρχίσουν να απεργούν από μεθαύριο.

Κατά τα άλλα, το χθεσινό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου θύμισε περισσότερο προεκλογική ομιλία υποψηφίου και λιγότερο παρέμβαση ενός προέδρου που αντιλαμβάνεται πώς έχουν τα πράγματα. Υποσχέθηκε την υιοθέτηση μέτρων στο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο με στόχο, όπως είπε, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού είναι αντίθετη προς την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε εκ νέου αναπόφευκτη και επιβεβλημένη.

Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει πως πολλοί Γάλλοι έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών και υποσχέθηκε την ένταση των κυβερνητικών προσπαθειών σε τρεις τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά την εργασία και την κατάρτιση των νέων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο. Ο δεύτερος τομέας αφορά τη Δικαιοσύνη, όπου ο Μακρόν υποσχέθηκε αύξηση του έμψυχου δυναμικού της, ενώ ο τρίτος τομέας είναι αυτός της υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών όπου ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισής τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πως στις 14 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, θα προβεί σε έναν πρώτο απολογισμό σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε σήμερα. Το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

Από τον χώρο της Ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Μακρόν αγνοεί πόσο υποφέρουν οι Γάλλοι, ενώ ο επικεφαλής της αριστερής Συμπαράταξης Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας. Το σοσιαλιστικό κόμμα τον χαρακτήρισε πυρομανή, το ρεπουμπλικανικό κόμμα χαρακτήρισε το διάγγελμά του ευχολόγιο, ενώ η νέα επικεφαλής του συνδικάτου CGT Σοφί Μπινέ αναρωτήθηκε σε ποιον πλανήτη ζει ο Γάλλος πρόεδρος.

πηγη: efsyn.gr/