ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αντίσταση στην συντονισμένη αντεργατική επίθεση

Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών- στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

4-2-2023

Αιφνιδιαστικά και μέσω email απολύθηκαν επτά εργαζόμενοι στην εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι συνάδελφοι εργάζονται με το καθεστώς της εικονικής εργολαβίας στον Όμιλο ΔΕΠΑ από 3 έως και 20 χρόνια. Έβαλαν πλάτη για να ολοκληρωθούν όλα τα επιχειρηματικά σχέδια του Ομίλου, συμβάλλοντας με την υψηλή τους εξειδίκευση και την εμπειρία τους. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από τόσα χρόνια που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας -και όχι του «εργολάβου», η διευθύντρια της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ να δηλώνει ότι δεν τους γνωρίζει (!).

Οι επτά εργαζόμενοι, – δύο εκ των οποίων είναι συνδικαλιστές, Γ. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ – οδηγούνται στην έξοδο με την εταιρεία να απαξιοί ακόμα και να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους. Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων εργαζόμενων υπήρξε μία δέσμευση για συνάντηση, αλλά την ώρα του ραντεβού οι εκπρόσωποι της εταιρείας απουσίαζαν.

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, παρέμειναν συγκεντρωμένοι για ώρες στον προθάλαμο και στις σκάλες της εταιρείας, απαιτώντας να πάρουν απαντήσεις από τον πραγματικό και όχι από τον εικονικό τους εργοδότη. Ελπίζουμε η εταιρεία να τηρήσει την νέα δέσμευσή της για συνάντηση την επόμενη Τετάρτη.

Η ΝΔ κατήργησε την διάταξη για την συνευθύνη (ν.4554/2018), ακριβώς για να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους τους, τις εταιρείες που βάζουν μεσάζοντες αντί να κάνουν απευθείας προσλήψεις. Τότε, οι συνήγοροι  της κατάργησης της διάταξης, έγραφαν ότι παραδείγματος χάριν: η κ. Ευλαλία, γειτόνισσα συνταξιούχος, θα πλήρωνε έως και 50.000 ευρώ πρόστιμο και θα τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης, αν ο ελαιοχρωματιστής που κάλεσε για να της βάψει ένα δωμάτιο, δεν πλήρωνε τον βοηθό του(!). Τώρα τι έχουν να πουν;

Επιπλέον η αποστροφή της κυβέρνησης απέναντι στην συλλογική συνδικαλιστική δράση είναι γνωστή, αναβλύζει από πλήθος αντεργατικών διατάξεων που νομοθέτησε σε όλη την τετραετία. Στην προκειμένη περίπτωση η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ απολύει συνδικαλιστές για να πάρουν το μάθημά τους όσοι-ες τολμούν να υποστηρίξουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ είναι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την δράση τους απέναντι στην αυθαιρεσία της εταιρείας και δεν θα παραμείνουν σιωπηλά θύματα της συντονισμένης επίθεσης κυβέρνησης-εργοδοτών. Χρειάζονται την ενεργή αλληλεγγύη μας με ψηφίσματα υποστήριξης, και συμμετοχή στις δράσεις τους.

Θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.