Υποβαθμίζουν την Επιθεώρηση Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υποβαθμίζουν την Επιθεώρηση Εργασίας

Πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία προστατεύεται από τη Σύμβαση 81 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος των εργαζομένων της Επιθεώρησης τις δύο τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης με τις οποίες έγινε μπαράζ καθαιρέσεων, μετακινήσεων, αλλά και διώξεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ανασφάλεια και προβληματισμό στο προσωπικό, το οποίο καλείται τώρα από τον Σύλλογο να συζητήσει το πρόβλημα σε έκτακτη γενική συνέλευση μεθαύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Ομως, σε τι συνίσταται το πρόβλημα; Σύμφωνα με όσα περιγράφουν εργαζόμενοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και επιβεβαιώνει η ανακοίνωση, η διοίκηση, ορμώμενη ενδεχομένως από καταγγελίες ή πληροφορίες για πλημμελή αντιμετώπιση εργατικών θεμάτων, προχώρησε σε μετακινήσεις, συχνά με προφορικές εντολές και χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Οι μετακινήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη νέκρωση κάποιων τοπικών τμημάτων, και μάλιστα την ώρα που με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων αλλά χωρίς την αντίστοιχη πρόβλεψη για προσλήψεις.

«Είναι προφανής και στον πλέον καλόπιστο η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και των υπηρετούντων σε αυτήν. Το εύρος της εξουσιοδότησης που παρέχει ο αντεργατικός νόμος 4808/21 στον διοικητή θίγει τον πυρήνα της δημοσιοϋπαλληλίας και της συνταγματικής κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων στην Επιθεώρηση» επισημαίνουν η πρόεδρος Στ. Παπασπύρου και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Γ. Μιχάλας. Πρόσθετο λόγο γι’ αυτήν τη σοβαρή καταγγελία αποτελεί το θέμα των κρίσεων. «Είναι απαράδεκτο να είναι στην απόλυτη ευχέρεια του διοικητή οι τοποθετήσεις προϊστάμενων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων ή η πρόωρη λήξη της θητείας τους ή η απαλλαγή ή μετακίνηση αυτών. Η τοποθέτηση, η απαλλαγή ή μετακίνηση σε θέσεις ευθύνης χωρίς τη διενέργεια κρίσεων, όπως συνέβη, γεννά μείζον ζήτημα διαφάνειας και αξιοκρατίας, ειδικά στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου οι τελευταίες κρίσεις τμηματαρχών διενεργήθηκαν το 2007 και διευθυντών το 2008. Αυτό το σύστημα των αναθέσεων/αναπληρώσεων/τοποθετήσεων που διαιωνίζεται αποτελεί πρόσφορο πεδίο για “ανθρωποφαγία” και ρουσφέτια και μας πλήττει όλους. Πλήττει αυτούς που υποβαθμίζονται, αυτούς που μένουν στάσιμοι, αλλά και αυτούς που αναβαθμίζονται» επισημαίνουν η Στ. Παπασπύρου και ο Γ. Μιχάλας. Αναφερόμενοι δε στις δυσμενείς μετακινήσεις-μεταθέσεις υπαλλήλων, οι δύο συνδικαλιστές επιμένουν ότι με αυτόν τον τρόπο καταπατώνται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και οι προβλέψεις του Συντάγματος. «Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν, και δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος, ζητεί:

■ την ανάκληση όλων των αποφάσεων τοποθέτησης, κατά το σκέλος που αφορά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις

■ τη στελέχωση όλων των θέσεων ευθύνης με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες

■ την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ Χριστίνα Κοψίνη